Izabran novi gradonačelnik Siska, Vidović ne priznaje izbor

SEDAMNAEST vijećnika sisačkoga Gradskog vijeća, devet vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera DC-a i HSLS-a, šest vijećnika HSP-a i dva isključena vijećnika SDP-a jednoglasno je za novog gradonačelnika izabralo Dinka Pitarića iz HDZ-a.

Ti isti vijećnici su 23. prosinca s dužnosti gradonačelnika smijenili Davorka Vidovića (SDP) - nositelja Koalicije "Sisačko proljeće (SDP-a, HSS-a, HNS-a i LS-a).

Današnja sjednica održana je, kao i ona 23. prosinca, u Hotelu "Panoniji", izvan Gradske vijećnice, kako je u pozivu za sjednicu naveo predsjednik Gradskog vijeća Damir Kolar (koji je izabran 16. prosinca), "zbog razloga posebne naravi iz članka 41. Poslovnika Gradskog vijeća".

Vidović je u izjavi za Hinu naglasio da je "današnji sastanak u Hotelu Panoniji nelegalno sazvan od nelegalnih osoba i da su odluke nelegalne".

"Želim reći da, dakako, priznajem i respektiram činjenicu da je tamo sjedila većina vijećnika, ali sam dužan štititi zakonitost jer tu vrstu odluka mogu, bez problema, donijeti na legalno sazvanoj sjednici, a to nije bila ova danas, nego će to biti ona sutra" - rekao je Vidović.

Sedamnaest vijećnika jednoglasno je za zamjenike gradonačelnika izabralo Marija Marota i Veljka Novaka, obojicu iz HSP-a.

Vijećnici koalicije triju stranaka HDZ-a, DC-a i HSLS-a, HSP-a i dva vijećnika SDP-a, koje je Gradski odbor SDP-a 21. prosinca isključio iz članstva, jednoglasno su za nove članove Gradskog poglavarstva izabrali Vlatka Matijevića i Ivanku Roksandić iz HDZ-a, Adelu Gradišar iz DC-a, Marijanu Čeh i Damira Marića iz HSP-a i Boru Mioča, nestranačkog člana.


Sedamnaest od ukupno 32 vijećnika odbacilo je prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu (koji je Gradskom poglavarstvu predložila koalicija "Sisačko proljeće" s Vidovićem na čelu), te donijelo odluku o privremenu financiranju poslova, funkcija i programa upravnih tijela u prvom tromjesečju 2006.

Od Vidovića je pismeno zatraženo da "u roku od iduća dva dana omogući i osigura primopredaju dužnosti gradonačelnika, Gradskog poglavarstva i Gradskog vijeća".

Ni Damir Kolar ni danas izabrani Pintarić nisu htjeli komentirati sadašnje stanje, u kojem predstavnik "Sisačkog proljeća" Vidović ne priznaje legalnost i zakonitost sjednice Gradskog vijeća od 16. prosinca, na kojoj je 15 vijećnika HDZ-a, HSP-a te dva vijećnika SDP-a Roko Nikolić i Ivica Kindi glasovalo za smjenu predsjednika Gradskog vijeća Marijana Maline iz SDP-a te na tu dužnost izabralo Damira Kolara iz HDZ-a.

Vidović i predstavnici njegovih koalicijskih partnera iz gradskih organizacija HSS-a, HNS-a i LS-a tu sjednicu, smjenu Maline i izbor Kolara "smatraju nelegalnim, jer je predsjednik Odbora za statut i pravna pitanja Anđelko Mrkša s liste Sisačkog proljeća prekinuo sjednicu zbog izostanka njega kao predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća", tvrdeći da su "zbog toga sve odluke, donesene pod predsjedanjem najstarijeg vijećnika Vlatka Matijevića iz HDZ-a, koji je tada nastavio prekinutu i odgođenu sjednicu, ništavne".

Vidović je također ustvrdio da na "sjednici skupine vijećnika HDZ-a i HSP-a, održanoj 23. prosinca izvan Gradske vijećnice, nije smijenjen s dužnosti gradonačelnika" te da "njemu i članovima Gradskog poglavarstva nije izglasovano nepovjerenje".

U svom priopćenju od 23. prosinca Vidović je iznio da je "sjednicu Gradskog vijeća za srijedu, 28. prosinca, u Gradskoj vijećnici sazvao predsjednik Gradskog vijeća Marijan Malina, nakon što je ona odgođena 16. prosinca, jer nisu postojali statutarni i poslovnički uvjeti za njezino održavanje".

Ustvrdio je da je "sjednicu skupine vijećnika HDZ-a i HSP-a od 23. prosinca sazvao vijećnik (Damir Kolar iz HDZ-a) koji se predstavlja kao predsjednik Gradskog vijeća, zbog čega je on protiv njega", kako kaže, "podnio kaznenu prijavu za lažno predstavljanje".

Pročitajte više