Izabran novi v.d. ravnatelja Vinogradske

Screenshot: HRT

ZAVRŠENA je sjednica Upravnog vijeća na kojoj je, kako doznaje Index, za v.d. ravnatelja izabran dr. Zoran Vatavuk (sadašnji predstojnik Klinike za očne bolesti), za kojeg smo jučer prvi doznali da će stupiti na tu funkciju, gdje će se zadržati do izbora novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice. Vatavuk je novi v.d. budući da je jučer v.d. ravnatelja Mario Zovak podnio ostavku na to mjesto.

Vatavuk je dao izjavu medijima nakon završene sjednice Upravnog vijeća.

"Vagat će se svaka moja riječ, budite tolerantni prema meni. Dajte mi time-out da malo posložim stvari. U ovom trenu nikome od mojih pacijenata sad nije ugodno, izrazili su mi sućut, strah ih je da neću napraviti svoj posao s njima. Radit ću ovaj svoj posao, molim da shvatite da pacijentima nije ugodno. Vinogradska je institucija od 175 godina, bilo je i burnijih vremena. Na nama je da stanje stabiliziramo, da nastavimo u miru raditi. Sa Zadravec sam u kolegijalnim odnosima, kao i sa svima. Nemam dugoročni plan što se tiče vođenja bolnice", rekao je Vatavuk.

Šef Upravnog vijeća: O smjeni Zadravec odlučivat će ravnatelj, svejedno je li v.d. ili je ravnatelj

Izjavu je dao i predsjednik Upravnog vijeća Tomislav Dulibić, koji je rekao da će o smjeni Zadravec odlučivati ravnatelj bolnice.

"Cilj nam je da ne trpe pacijenti, dao sam jasan zadatak da pacijenti ne trpe, sklopljena je suradnja s drugim bolnicama da pacijenti ne trpe. Radiolozi su deficitarna struka. Ravnatelj će donijeti odluku o Zadravec. Tako svejedno hoće li to donijeti ravnatelj ili v.d. ravnatelja", rekao je Dulibić.

U biografiji Zorana Vatavuka stoji da je od 2006. godine pročelnik Zavoda za bolesti mrežnice Klinike za očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, dok je od 2013. godine predstojnik Klinike za Očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice.

> Doznajemo: Sutra je sjednica u Vinogradskoj, tražit će smjenu Dijane Zadravec

Podsjetimo, danas se u KBC-u Sestre milosrdnice održavaju tri sjednice, ona Upravnog vijeća, Povjerenstva za unutarnji bolnički nadzor te Radničkog vijeća. Kako je Index jučer pisao, dobili smo informacije da će Radničko vijeće i Povjerenstvo za unutarnji nadzor donijeti odluku da se Dijanu Zadravec treba smijeniti s funkcije predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, dok će povjerenik za mobing posebno donijeti svoje mišljenje.

"Budući da je ministar zdravstva Vili Beroš zatražio očitovanje Povjerenstva, sutra će mu se i dostaviti. Ovo je prevršilo svaku mjeru, zbog Zadravec su nepopravljivo narušeni međuljudski odnosi na radiologiji", rekao je za Index izvor iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Uskoro natječaj za ravnatelja

Natječaj za ravnatelja raspisat će se 21. svibnja, a nakon toga teče žalbeni rok od 8 dana. Bolnica ima rok od 40 dana da odabere novog ravnatelja.

Zovak podnio ostavku: Kadrovski deficit na Zavodu za radiologiju sad je doista problem

Podsjetimo, Zovak je jučer u pismu ostavke napisao da "KBC prolazi kroz kriznu situaciju, od koje je kadrovski deficit na Zavodu za radiologiju sad doista problem koji ugrožava normalno funkcioniranje KBC-a".

>> Ravnatelj Vinogradske podnio ostavku

Zanimalo nas je hoće li se i on opet kandidirati za ravnatelja Vinogradske bolnice.

"Ne mogu odgovoriti na to hoću li se kandidirati", rekao nam je.

Zasad je jedino Dijana Zadravec izjavila da će se kandidirati za ravnateljicu bolnice te je navela da nema ambicije biti ministrica zdravstva, već ravnateljica Vinogradske bolnice, za koju je najavila da ima velike planove.

Već dva puta donesena odluka za smjenu Zadravec

Podsjetimo na to da su Povjerenstvo za nadzor i Radničko vijeće već dva puta donijeli odluku da se Dijanu Zadravec mora smijeniti s mjesta predstojnice, no Zovak je prije nekoliko dana rekao da nije imao kriterije za smijeniti predstojnicu jer nije imao pismene izjave o mobingu.

Index je prvi objavio da je 17 djelatnika Klinike za radiologiju potpisalo pritužbu protiv Zadravec zbog mobinga, dok smo jučer ekskluzivno objavili pismo koje su napisali liječnici radiolozi, njih 11, dio s Klinike za tumore, a dio s lokacije Vinogradska, koji su dali otkaze u bolnici zbog, kako navode u pismu, svoje šefice Dijane Zadravec.

>> 11 radiologa dalo je otkaz zbog Zadravec. Poslali su nam pismo u kojem sve otkrivaju

"Razlog odlaska isključivo su loši radni uvjeti, za koje je direktno i indirektno odgovorna predstojnica Zavoda za radiologiju. Svi koji smo otišli još smo mladi, puni entuzijazma i ljubavi prema poslu koji radimo. Ne bježimo od posla. Želimo raditi", stoji u pismu u kojem iznose sve detalje lošeg vodstva.  

Naglasili su činjenicu da Zadravec ima vrlo malo veze s onkološkim bolesnicima te da je svojim vodstvom pokazala nebrigu za onkološke pacijente, što detaljno opisuju u pismu.

Liječnici koji su dali otkaz zbog Zadravec: Docentura i profesura na Stomatologiji imaju relativno malu vezu s onkološkim pacijentima

"Kao što predstojnica ispravno navodi, uvjet za položaj predstojnika Zavoda su doktorat znanosti i docentura ili profesora na fakultetu. Iako poštujemo tradicionalno hijerarhijski odnos u medicini, treba ipak napomenuti da docentura i profesura na Stomatološkom fakultetu imaju relativno malu vezu s onkološkim pacijentima Klinike za tumore, a odjelni liječnik ipak prilično blisku i značajnu vezu", navode.

Pročitajte više