IZABRANI FINALISTI NAGRADE RADOSLAV PUTAR

Finalisti Nagrade Radoslav Putar za mlade likovne stvaraoce su Karmen Dugeč, Igor Eškinja, Kristijan Kožul i Leo Vukelić, izvijestio je danas zagrebački Institut za suvremenu umjetnost koji je u suradnji s partnerima iz inozemstva ustanovio tu nagradu.

Nagrada je namjenjena mladim likovnim umjetnicima do 35 godina čija djela su realizirana u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, crteža, instalacija, fotografije, videa, novih medija i perfomancea. Kriterij za dodjelu nagrade je kvaliteta i inovativnost za umjetnička djela realizirana u posljednje dvije godine.

Nagrada nosi ime istaknutog povijesničara umjetnosti, kritičara i kustosa Radoslava Putara, koji je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku.

Nagrada Radoslav Putar koncipirana je po modelu sličnih nagrada u Češkoj i Slovačkoj koje u tim zemljama imaju višegodišnju tradiciju i uživaju veliki ugled.

Do sada su dodjeljene dvije Nagrade Radoslav Putar. Dobitnica je 2002. bila Tanja Dabo, a prošle godine Nika Radić.

Izabrani ovogodišnji finalisti predstavit će se na zajedničkoj izložbi u zagrebačkoj Gliptoteci 1. lipnja i tada će Stručni odbor ocijeniti izložene radove i odlučiti tko će biti dobitnik Nagrade Radoslav Putar za 2004.

Dobitnik će biti nagrađen šestotjednim boravkom u New Yorku u jesen ove godine i samostalnom izložbom u Zagrebu početkom iduće godine.

Karmen Dugeč (Dubrovnik,1975.) diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Apsolventica je na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer multimedija. Nagrađena je na ovogodi?njem 27. Salonu mladih.

Igor Eškinja (Rijeka, 1975.) studirao je na Pedago?kom fakultetu u Rijeci, a diplomirao na Accademia di Belle Arti u Veneciji. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi, te studijski boravio u Berlinu.

Kristijan Kožul (Muenchen, 1975.) studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a diplomirao na Kunstakademie u Duesseldorfu. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama, dobitnik je nagrade na 8. trijenalu hrvatskog kiparstva.

Leo Vukelić (Zagreb, 1972.) studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu a diplomirao na Kunstakademie u Duesseldorfu. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama, a dobitnik je nagrade na 27. Salonu mladih.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više