Izabrani sudački kandidati za DSV

PROŠIRENA Opća sjednica Vrhovnog suda utvrdila je danas 21 kandidata iz redova sudaca za sedam mjesta u novom sazivu Državnog sudbenog vijeća (DSV) jer sadašnjem sazivu četverogodišnji mandat prestaje 5. srpnja.

Uoči proširene Opće sjednice sudovi su predložili 75 kandidata, a danas je u uži krug izabran 21 kandidat, odnosno po tri za svako sudačko mjesto u DVS-u.

Prema Zakonu o DSV-u u tom tijelu mora se osigurati zastupljenost kandidata i sudova različite vrste i stupnja, a suci su se dogovorili da to učine tako da dva člana DSV-a budu iz reda sudaca Vrhovnog suda, jedan iz reda sudaca Upravnog suda, Visokog trgovačkog suda i trgovačkih sudova, jedan iz reda sudaca Visokog prekršajnog suda i prekršajnih sudova te dva županijska i jedan općinski sudac.

Tajnim glasovanjem 75 nazočnih sudaca u uži izbor za članove DSV-a iz redova sudaca Vrhovnog suda ušli su Ivan Mikšić s najvećim brojem glasova (51), potom Ana Garačić, Katarina Buljan, Senka Klarić-Baranović, Ranko Marijan i Gordana Matasić-Špoljarić. Iz redova sudaca Upravnog suda kandidirana je Marija Kriletić, Visokog trgovačkog suda Lucija Ćimić te Igor Periša iz bjelovarskog Trgovačkog suda.

S Visokog prekršajnog suda kandidirani su Marko Rašo i Antonija Kovačić te Nediljko Boban, sudac zagrebačkog Prekršajnog suda. Kandidati županijskih sudova su Darko Klier, Dragan Katić, Mirjana Rigljan, Zdenko Konjić, Vitomir Boić i Ljuban Batinac, a općinskih sudova Dražen Jakovina, Miro Mratović i Ljiljana Levatić-Uskoković.

Lista tih kandidata biti će upućena saborskom Odboru za pravosuđe koji će dati svoje mišljenje, nakon čega će Hrvatski sabor izabrati 11 članova DSV-a. Osim sedam članova iz redova sudaca u tom tijelu po dva predstavnika imaju odvjetnici i sveučilišni profesori pravnih znanosti.

Iz Hrvatske odvjetničke komore (HOK) najavljeno je da će odvjetnici svoja dva kandidata izabrati sutra na godišnjoj Skupštini.

Pročitajte više