Izaslanik Mashadova pozvao Putina na mirovne pregovore

IZASLANIK čečenskog pobunjeničkog vođe Aslana Mashadova pozvao je u ponedjeljak ruskog predsjednika Vladimira Putina da započne mirovne pregovore i osudio je krvavu otmicu u Beslanu, u Sjevernoj Osetiji, na ruskom Kavkazu, rekavši da je to "strašan zločin".

"Osuđujemo taj strašni zločin koji su počinili otmičari. Svako nasilje nad civilima je neprihvatljivo. Kakvi god bili politički motivi, ne može biti opravdanja za takav čin. To nisu naše metode", izjavio je telefonski za AFP Ahmed Zakajev iz Londona gdje je dobio politički azil.

"Naše se stajalište nije promijenilo od prvog dana drugog rata u Čečeniji. Spremni smo odustati od oružane borbe i krenuti putem političkog dijaloga, bez ikakvih preduvjeta", dodao je.

Mashadovljev je izaslanik ipak kazao da ne očekuje da će Putin pristati na pregovore s pobunjenicima u Čečeniji, kamo je u listopadu 1999. poslao postrojbe u, kako se to nazivalo, "protuterorističku operaciju".

Mashadov je u nedjelju osudio otmicu u Beslanu, ali je i upozorio na politiku ruskog predsjednika koji takve "tragedije čini neizbježivim".

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više