Izaslanstvo parlamenta BiH posjetit će Sloveniju i Hrvatsku

VANJSKOPOLITIČKO povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine boravit će slijedećeg mjeseca u jednotjednom posjetu Državnom Zboru Slovenije i Hrvatskome Saboru gdje će razgovarati o hrvatskim i slovenskim iskustvima u procesu pridruživanja Europskoj Uniji.

Izaslanstvo će, kako je najavljeno u subotu, predvoditi dopredsjedavajući Zastupničkog doma Martin Raguž koji je i predsjednik vanjskopolitičkog odbora toga doma.

Bosna i Hercegovina je zahvaljujući prihvaćanju zaključaka o procesu pridruživanja s EU u državnome parlamentu skratila postupak za šest mjeseci što je rezultiralo početkom izrade Studije o izvedivosti.

"Slovenija je već pristupila Europskoj uniji a Republika Hrvatska je započela pregovore o pristupu. Hrvatska i slovenska iskustva bit će nam od velike koristi a s njihove strane već je izražena spremnost da nam pomognu u tome procesu", rekao je u subotu Raguž. Prema njegovim riječima Slovenija i Hrvatska snažno podupiru bosanskohercegovački put u Europu jer im je cilj da cijela regija bude stabilna.

Raguž je rekao kako će tijekom susreta s hrvatskim i slovenskim parlamentarcima razgovarati i o debalansu u vanjskotrgovinskim odnosima, isplati uloga štedišama Ljubljanske banke kao i pitanju luke Ploče.

"U razgovorima ćemo nastojati pridonijeti konstruktivnijem rješavanju otvorenih pitanja s Republikom Slovenijom i Hrvatskom", rekao je Raguž.

Pročitajte više