Izaslanstvo Sabora RH u Mostaru

PREDSJEDNICA i članovi Odbora Hrvatskog sabora za iseljeništvo Zdenka Babić- Petričević, Ivan Bagarić i Krešimir Ćosić, posjetili su u srijedu u Mostaru Sveučilište, Kliničku bolnicu i Aluminijski kombinat, informirali se o teškoćama u radu tih institucija i poduzeća te najavili pomoć iz Republike Hrvatske.

Zdenka Babić Petričević je posebice istaknula važnost očuvanja hrvatskog kao materinjeg jezika hrvatskog naroda u BiH. Dom naroda Parlamenta BiH nedavno nije usvojio Zakon o visokom obrazovanju, jer se predloženom Zakonu usprotivio Klub hrvatskih zastupnika.

Klub hrvatskih zastupnika u Parlamentu BiH drži kako predloženi zakon o visokom obrazovanju dovodi Hrvate u BiH u neravnopravan položaj te ugrožava hrvatski jezik u BiH, kao i opstojnost Sveučilišta u Mostaru, jedine visokoškolske ustanove u BiH na hrvatskom jeziku. Međunarodni su dužnosnici više puta javno upozorili da će neusvajanjem Zakona o visokom obrazovanju Svjetska banka uskratiti kredit Bosni i Hercegovini od 42 milijuna dolara.

Krešimir Ćosić je u razgovoru podržao stajalište hrvatskih zastupnika u Parlamentu BiH rekavši kako "Hrvati u BiH nemaju razloga zbog mogućih kredita prihvaćati rješenja koja su za njih dugoročno neprihvatljiva".

Potkraj veljače ove godine, boraveći u Mostaru, hrvatski premijer Ivo Sanader je najavio kako će njegova vlada ove godine pomoći Sveučilištu u Mostaru s 20 milijuna kuna. Ćosić je danas objasnio kako će se financijskom pomoći iz Hrvatske na Sveučilištu u Mostaru izgraditi multimedijski centar koji će omogućiti studentima u Mostaru praćenje predavanja na fakultetima u Zagrebu.

Ivan Bagarić je rekao da će iz proračunskih sredstava Republike Hrvatske ove godine biti izdvojeno 30 milijuna kuna za zdravstvo u Federaciji BiH, od čega će Kliničkoj bolnici u Mostaru biti namijenjeno 16 milijuna kuna a ostala sredstva bolnicama u Novoj Biloj, Livnu i Orašju. Potkraj prošloga tjedna direktor mostarske Kliničke bolnice dr. Ante Kvesić je u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske već potpisao ugovor o dodjeli 16 milijuna kuna Kliničkoj bolnici Mostar, potvrdio je glasnogovornik mostarske Kliničke bolnice Eugen Šušak.

Bagarić je također rekao kako će iz proračunskih sredstava Republike Hrvatske ove godine biti izdvojeno 25 milijuna kuna za obrazovanje, znanost i kulturu u BiH, te 20 milijuna kuna za prognanike u BiH. Dodao je kako će tijekom ove godine iz proračuna Republike Hrvatske biti izdvojeno još 40 milijuna kuna na temelju obveza Republike Hrvatske prema BiH glede međunarodnih sporazuma.

Pročitajte više