Izaslanstvo sabora u dvodnevnom posjetu BiH

ČLANOVI izaslanstva Hrvatskog sabora predvođeni predsjednikom Vladimirom Šeksom koji borave u dvodnevnom službenom posjetu Bosni i Hercegovini sastali su se u ponedjeljak u Sarajevu s članovima Predsjedništva BiH s kojima su razgovarali o suradnji dviju zemalja.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, ovaj posjet doživljen je kao nastavak održavanja i daljeg produbljivanja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom a posebice je korisnim ocijenjen zbog priprema za sjednicu Međudržavng vijeća za suradnju najavljenu za 19. studenog.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir šeks prenio je članovima Predsjedništva BiH punu potporu Hrvatske na putu BiH ka euroatlantskim integracijama dok je predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić saborsko izaslanstvo informirao o reformama koje se provode i u cilju pristupanja BiH programu "Partnerstvo za mir" kao i postizanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Razgovaralo se i o potrebi potpisivanja sporazuma o luci Ploče, ratificiranju sporazuma o granicama te postizanja sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima.

O svemu tome članovi izaslanstva Hrvatskog sabora razgovarali su i s bosanskohrcegovačkim parlamentarcima te s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem.

Prvi dan službenog boravka u Bosni i Hercegovini hrvatski su parlamentarci okončali susretima s predstavnicima Katoličke crkve - kardinalom Vinkom Puljićem i provincijalom Bosne srebrene fra Mijom Džolanom , te s predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva napredak Franjom Topićem.

Vadmir Šeks novinarima je kazao da je s kardinalom Puljićem posebice razgovarano o demografskim problemima Hrvata u BiH i mogućem načinu njihova rješavanja.

Predsjednik Hrvatskog sabora potvrdio je da je predsjedniku "Napretka" prenio uvjeravanja da će Hrvatska nastaviti pomagati tu kulturnu instituciju te da će se za to pokušati osigurati sredstva iz državnog proračuna za 2005. godinu.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u utorak putuje u Mostar.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više