IZASLANSTVO ZAGREBAČKOG VELESAJMA U PODGORICI

Izaslanstvo Zagrebačkog velesajma (ZV) predstavilo je u četvrtak u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) crnogorskim gospodarstvenicima organizaciju i ponudu izložbenih manifestacija Velesajma koje će biti održane do kraja godine i pozvalo ih na sudjelovanje.

"Nakon nekoliko godina privredne zamrlosti, suradnja dvije države počela se buditi, a upravo ovakvi izravni i pojedinačni kontakti pomoći će nastojanjima za unapređenje robne razmjene i poslovne suradnje", kazao je tom prilikom Petar Poljanić, generalni konzul Hrvatske u Crnoj Gori.

Kako je priopćila direktorica Jesenskog međunarodnog zagrebačkog sajma Mirjana Lešković, privrednici SiCG su prošle godine sudjelovali na ukupno šest sajmova Zagrebačkog velesajma.

Robna razmjena između Hrvatske i Srbije i Crne Gore u posljednje tri godine je u usponu, a u njihovom je interesu dodatno unapređivanje kroz regionalnu suradnju, što zahtijeva i Europska unija, ocijenjeno je na prezentaciji. Konstatirano je, međutim, i postojanje velike razlike u toj razmjeni, prema kojoj je uvoz SiCG iz Hrvatske oko tri puta veći od izvoza u Hrvatsku.

Crnogorski privrednici su ocijenili da je najveći problem u robnoj razmjeni dvije države slab interes hrvatskih kupaca za crnogorske proizvode, koji su zbog postojećih carina nekonkurentni sa ponudom ostalih zemalja, kao i da bi vlade trebale postići sporazum o trgovini i bescarinskoj razmjeni.

Predstavnik Hrvatske gospodarske komore u Crnoj Gori Damir Pinjatić ocijenio je kako je jedan od osnovnih preduvjeta za trgovinski sporazum s Hrvatskom da Srbija i Crna Gora usuglase carinske stope.

(Hina) dram br

Pročitajte više