Sirija još uvijek ne pušta inspektore na mjesto kemijskog napada

Foto: Hina/EPA

BRITANSKA delegacija pri Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) tweetom je izvijestila da stručnjacima te organizacije, koji su od subote u Siriji, još uvijek nije dopušten pristup Dumi, navodnome mjestu kemijskih napada. 

"Rusija i Sirija još nisu dopustile pristup Dumi. Neograničen pristup je temeljan. Rusija i Sirija moraju surađivati", stoji u tweetu. 
 
 
Švedska delegacija citirala je glavnog ravnatelja organizacije koji je prenio objašnjenje Rusije i Sirije da su zabrinute jer ne mogu jamčiti sigurnost na terenu.
 
Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kazao je kako je do odgode odlaska stručnjaka OPCW-a u Dumu došlo zbog američkih zračnih udara izvedenih prije dva dana poručivši da su britanske tvrdnje "još jedno nagađanje naših britanskih kolega".
 
Rusija za odgađanje istrage krivi vojnu akciju SAD-a i saveznika
 
Istragu OPCW-a omela je "ilegalna oružana akcija Velike Britanije sa skupinom drugih zemalja", rekao je Rjabkov.
 
Kremlj je poručio da su britanske teze bez ikakva temelja jer i Rusija želi da se provede istraga navodnog kemijskog napada.
 
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov opovrgnuo je u intervjuu za BBC da je njegova zemlja uklonila dokaze s mjesta kemijskog napada u kojem je prije nešto više od tjedan dana ubijeno oko 70 ljudi, prema izvještajima s terena. 
 
Iako je sastanak OPCW-a, koji se upravo održava u Haagu, zatvoren za javnost, Reuters javlja kako je američki veleposlanik navodno izrazio zabrinutost da su ruske snage pokušale ukloniti dokaze da se zaista radilo o kemijskom napadu. 
 
Zamjenik sirijskoga ministra vanjskih poslova Faisal al Mokdad u međuvremenu je potvrdio da su se vladini dužnosnici sastali sa stručnjacima OPCW-a u Damasku. 
 
Inspektori su već tri dana u Siriji, sastali su se s vlastima
 
"U posljednja tri dana stručnjaci su na zahtjev sirijske vlade stigli u Siriju. Dosad je održano nekoliko sastanaka tijekom kojih se raspravljalo o suradnji između dviju strana", izjavio je Al Mokdad, a prenosi državna novinska agencija SANA. 
 
Nakon zračnih udara SAD-a, Britanije i Francuske u subotu ujutro na postrojenja kemijskog oružja u Siriji prioritet je omogućiti članovima OPCW-a potpuno anuliranje "tajnoga sirijskog kemijskog programa", rekao je francuski veleposlanik Philippe Lalliot na hitnome sastanku OPCW-a održanom danas u Haagu o navodnom kemijskom napadu na Dumu 7. travnja. 
 
"Činjenice su tu i nepobitne su. Otporne su na najveće laži i na najapsurdnije demantije", kazao je Lalliot, dodavši da više nema sumnje: "Sirija od 2013. ima tajni kemijski program".
 
"Imamo puno povjerenje u neovisan rad, nepristranost i profesionalnost članova ekipe OPCW-a", kazao je francuski veleposlanik. 

Pročitajte više