VIDEO, FOTO Tokom noći izbilo petnaestak požara, vatrogasci sumnjaju da su podmetnuti

Foto, Video: Maro Srezović, Karlo Mandl

NOĆAS oko 3.15 izbio je požar u blizini Turnja u općini Sv. Filip i Jakov, neposredno iznad magistrale, doznaje Index. Vatra se zbog jakog vjetra brzo proširila i ugrožava kuće i promet na magistrali između Biograda i Zadra.

Požar je oko deset sati ujutro stavljen pod kontrolu uz pomoć sedam protupožarnih aviona MORH-a.



Uz požar u Turnju, izbilo je i desetak drugih požara, uglavnom na benkovačkom području, ali i kod Pakoštana, Vrane i Svetog Filipa i Jakova.

Požari na benkovačkom području, oko sela Lepuri i Bulić, još uvijek nisu pod kontrolom, dok većina ostalih je.

Nakon stavljanja pod kontrolu požara u Turnju, MORH-ovih sedam protupožarnih zrakoplova nastavilo je gasiti ostale požare na benkeovačkom području.

Pomoć iz zraka

Vatrogasne ekipe su na terenu, a požar pomažu gasiti i kanaderi.

U Operativnom centru Javne vatrogasne postrojbe Zadar kažu da je gašenje požara u tijeku.



"Imamo desetak požara koji su planuli sinoć i gasimo ih cijelu noć. Većina tih požara su pod kontrolom, ali ih ima još dva tri koji nisu, uglavnom na benkovačkom području", rekao je Novoj TV Željko Šoša, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

On je trenutno s policijom na terenu, obilaze požarišta, a sumnjaju da su požari podmetnuti.

"A slušajte, ako vam u dva sata, od 20 do 22, plane deset, petnaest požara, teško da može biti išta drugo razlog", kaže Šoša.


Nekoliko gasitelja je ozlijeđeno u gašenju, no Šoša kaže da ozbiljnijih ozljeda nema. Uglavnom se radi o ozljedama dišnog sustava zbog prekomjernog udisanja dima.

MORH: Sedam protupožarnih aviona gasi požar kod Turnja

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas od ranog su jutra angažirane na više požarišta u Zadarskoj županiji.

Najveća koncentracija snaga je na požarištu kod Turnja, gdje je vatra došla do kuća, a na požarištu su tri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802. Jedan Canadair upućen je i na gašenja požara kod Benkovca, gdje gori na nekoliko lokacija.

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage su sudjelovale u gašenju sedam požara, a među njima i u požaru na granici s Crnom Gorom (Debeli Brijeg), gdje su piloti Airtractora zaustavili širenje vatre prema Hrvatskoj.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 242 požara (85 u Šibensko-kninskoj, 78 Splitsko-dalmatinskoj, 62 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).


Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2100 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60.700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta, poručili su iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Vatrogasci su u noći na ponedjeljak dežurali na požarima na Promini i Svilaji  koji još nisu lokalizirani, a sinoć je gorjelo i kod vodotornja u Kistanjima, doznaje se iz šibensko-kninskog Centra 112.

Na Promini je preko noći dežuralo 42 vatrogasaca s devet vozila, a na Svilaji su noć provela četiri vatrogasca s dva vatrogasna vozila.

Zapovjednik županijskih vatrogasaca Darko Dukić kaže kako su požari pod kontrolom i u fazi dogašavanja pa jake vatrogasne snage još ostaju na terenu.

Sinoć nešto iza 23 sata izbio je novi požar kod vodotornja u Kistanjama. Na intervenciju su izašli vatrogasci iz DVD-a Kistanje i DVD-a Ervenik s pet vatrogasaca i dva vozila, a požar je lokaliziran jutros oko pola dva da bi se oko pola šest ponovno aktivirao.

Pročitajte više