Izbjegnuta katastrofa: Srpski i francuski avion mimoišli se za 60 metara

NA NEBU iznad Mađarske došlo je do bliskog susreta JAT-ovog aviona boeing 737 i Airbusa A340 Air Francea, koji je mogao završiti katastrofalnim sudarom.

Pilot JAT-a pokazao se kao vrlo priseban, te je na vrijeme reagirao i na taj način spasio mnoge ljudske živote.

Cijeli slučaj otkrila je firma "Hungarkontrol", inače zadužena za praćenje civilnih aviona u mađarskom zračnom prostoru, javlja srbijanski Blic.

Prema tvrdnjama te mađarske firme, dva su aviona letjela vrlo blizu, i to u istom smjeru, na visini od 10.300 metara.

Unatoč nastojanjima da se razjasni kako je došlo o tako bliskog susreta, još uvijek se ne zna tko je zapravo odgovoran.

Unija mađarskih kontrolora leta ocijenila je ovaj susret kao vrlo dramatičan, dok Media centar JAT-a i Mađarska kontrola leta tvde kako je razmak između aviona bio oko 500 metara, što za njih, po svemu sudeći, i nije toliko opasno.

Pilot boeinga 737 letio je iz Mađarske prema Beogradu, kad su mu kontrolni uređaji počeli signalizirati da se u blizini nalazi druga letjelica. Čuo je i kako Mađarska kontrola leta javlja francuskom pilotu da se spusti na određenu visinu, koja ga je dovela vrlo blizu aviona srpske nacionalne avio-kompanije.

"Situacija nije bila naročito dramatična i sigurnost putnika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, zahvaljujući našem pilotu koji je na vrijeme reagirao." - tvrde iz Media centra JAT-a.

Silvija Mester, kontrolor leta u Mađarskoj, također kaže da susret aviona nije bio toliko opasan kako to ističe Unija kontrolora.

Mester je, kako bi situacija bila još bizarnija, izjavila i da se slični susreti aviona događaju često, ali i da je u tijeku istraga o događaju.

S obzirom na učestalost avionskih nesreća Europski će parlament u rujnu ili listopadu izglasati zakon koji će omogućiti da se krajem ove ili početkom sjedeće godine uspostavi crna lista avio-kompanija čija sigurnost nije na visini zadatka.

Tu vijest potvrdio je i europski izaslanik za promet, koji tvrdi kako će lista biti sastavljena na osnovi informacija koje će dostavljati zemlje članice Europske Unije.

Lista u nadležnosti Europske agencije za avio-sigurnost bit će dostupna i na Internetu.

Podsjetimo se, samo u proteklih mjesec dana u zrakoplovnim je nesrećama život izgubilo oko 300 ljudi.

Pročitajte više