Marine Le Pen i Macron potpuno izjednačeni, ankete kažu da desničarka nema šanse u drugom krugu

Foto: Getty

PREMA nepotpunim rezultatima predsjedničkih izbora u Francuskoj, vodi kandidat centra i bivši bankar Emmanuel Macron.

>> Tko je Emmanuel Macron? Proizvod elite kojoj se usprotivio

>> MARINE LE PEN Tko je žena čija pobjeda znači smrt Europe? Razvedena katolkinja bliska Putinu


Prema privremenim rezultatima izbora koji se temelje na gotovo 80 posto prebrojanih glasova, Macron vodi sa 23,23 posto glasova, a Marine Le Pen dobila je 22,83 posto. Konzervativni kandidat Francois Fillon dobio je 19,75 posto, a kandidat ljevice Jean-Luc Melenchon 18,92 posto. Ti rezultati ne uključuju glasove iz velikih gradova.

Nakon objave izlaznih anketa i privremenih rezultata izbora oglasio se niz francuskih političara, te pozvao birače da u drugom krugu izbora glasaju protiv krajnje desničarke Le Pen. Opširnije.

U središtu Pariza su neposredno nakon objave rezultata izlaznih anketa izbili sukobi između antifašističkih prosvjednika i policije. Opširnije.

Ankete: Le Pen nema šanse u drugom krugu


Sve relevantne ankete prije izbora govorile su kako, ako u drugi krug uđu Marine Le Pen i Emmanuel Macron, kandidatkinja krajnje desnice nema nikakve šanse. Isto je potvrdila i najnovija anketa Sopre/Sterie napravljena na uzorku od 2024 birača, koja predviđa da će Macron u drugom krugu dobiti 62 posto glasova naspram 38 posto glasova koliko bi trebala dobiti Le Pen.

U drugi krug izbora, koji će se održati 7. svibnja, tako idu krajnja desničarka i čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen i 39-godišnji kandidat centra,  bivši ministar gospodarstva u administraciji Francoisa Hollandea. Ako Macron postane predsjednikom u drugom krugu izbora, bit će to najmlađi šef francuske države od Napoleona Bonapartea, koji je na vlast 1848. došao s 40 godina.

Preostali kandidati za predsjednika Francuske priznali su poraz - svi osim krajnjeg ljevičara Jean-Luca Melenchona, koji je osvojio 18,92 posto glasova.

Macron biračima obećao biti glas nade za Francusku i Europu


Pred svoje birače je nakon objave rezultata izbora izašao Emmanuel Macron, kojem su i nakon objave izlaznih anketa već čestitali brojni europski čelnici, pa i šef Europske komisije Jean-Claude Juncker i njemačka kancelarka Angela Merkel. Opširnije.

"U godinu dana smo promijenili lice francuskog političkog života", rekao je Macron u svom izbornom stožeru, pa se zahvalio svim protukandidatima i obećao raditi na stvaranju nacionalnog jedinstva. "Želim biti predsjednik za domoljube koji se suočavaju s prijetnjom nacionalizma", rekao je Macron, kojem ankete predviđaju da će postati novi predsjednik Francuske.

Le Pen nakon izbora: U pitanju je opstanak Francuske


U izbornom stožeru Marine Le Pen, u sjevernom gradu Henin-Beaumont objava rezultata izlaznih anketa dočekana je s oduševljenjem, javlja BBC. Odmah po objavi rezultata otpjevana je "Marseljeza", ali neki od njezinih obožavatelja priznaju da su zabrinuti jer očekuju da će se u drugom krugu umjereni birači ljevice i desnice ujediniti i glasati za Macrona samo da Le Pen ne postane predsjednica.



Nakon toga svojim biračima obratila se Marine Le Pen, te im zahvalila za "povijesni rezultat". U burnom govoru Le Pen je rekla kako je "u pitanju opstanak Francuske" te obećala da će "obraniti francusku naciju i njezinu neovisnost". Opširnije.

Dio ostalih kandidata dao podršku Macronu u drugom krugu


Svoju podršku Macronu u drugom krugu dali su republikanski kandidat Francois Fillon i kandidat socijalista Benoit Hamon. "Ekstremizam može Francuskoj donijeti samo nevolju i podjele", rekao je Fillon govoreći o Marine Le Pen.

Pročitajte više