Izbori u Nigeriji: Vodi bivši vojni vladar

Foto: EPA

PRVI službeni rezultati predsjedničkih izbora u Nigeriji pokazuju da je aktualni šef države Muhamad Buhari, koji želi izboriti drugi mandat, u vodstvu, a stranka njegovog glavnog suparnika odmah je te podatke odbacila kao "netočne i neprihvatljive".

Čini se da će nedjeljni izbori, za koje su američki promatrači ocijenili da im je zbog jednotjedne odgode narušena vjerodostojnost, biti najtješnji od okončanja vojne vladavine prije dva desetljeća.

Buhari (76) je bivši vojni vladar koji želi osvojiti drugi mandat zaredom, a u svojoj kampanji je posebice isticao borbu protiv korupcije kao glavni prioritet.

Prvi izborni rezultati

Njegov najveći suparnik je 72-godišnji Atiku Abubakar, poslovni čovjek i bivši potpredsjednik te naftom bogate zemlje. Biračima je prvenstveno obećavao širenje uloge privatnog sektora.

Prema prvim rezultatima, koje je objavilo nacionalno izborno povjerenstvo (INEC), Buhari je pobijedio u četiri u 36 država, dok je Atiku bio nadmoćan u glavnom gradu Abuji.

Upitan može li komentirati prve izborne rezultate, Buhari je rekao da se "ne želi oslanjati na glasine" te da će radije čekati da INEC objavi potpune rezultate predsjedničke utrke.

Čelnik Atikuove Narodne demokratske stranke (PDP) Uche Secondus je kazao da su do sada objavljeni rezultati "netočni i neprihvatljivi".

"Rezultatima se manipulira kako bi Svenapredni kongres (APC), stranka predsjednika Buharija, ostao na vlasti", kazao je Secondus.

Potpuni rezultati se očekuju krajem tjedna.

Pročitajte više