Izbori u Osijeku: Članovi biračkih odbora smjenjivani putem SMS poruka?

ČINI se kako će Osijek zbog sitnih političkih duša još neko vrijeme ostati zakinut za pravo vodstvo. Podsjećamo, nakon što stranke koje su ušle u Gradsko vijeće za prethodnih prijevremenih izbora održanih 25. studenog 2007. godine, nisu uspjele sastaviti gradsku vlast, Vlada je 24. siječnja raspisala nove izbore.

U petak su iz HSLS-a i HDSSB-a odaslana priopćenja u kojima Vladimir Šišljagić i Zlatko Benašić upozoravaju na prijevaru koja se sprema za vrijeme lokalnih izbora u Osijeku. Na adresu Indexa stigao je screenshot SMS poruke koju je navodno poslala Melita Zelić, predsjednica biračkog odbora broj 71. u Osijeku, a u kojoj piše: "Bog! Melita je iz biračkog odbora. Zvala sam te pa se ne javljaš. Izborno povjerenstvo te je zamijenilo tako da ne moraš dolaziti na izbore. Žao mi je". Poruka je, kako se čini, poslana jednom od članova tog biračkog odbora.

Dragan Velić, zamjenik predsjednice GONG-a, koji je zadužen za praćenje izbora u Osijeku, kaže nam kako se razrješiti nekoga tko je imenovan članom biračkog odbora nikako ne bi smjelo putem SMS poruke, nego isključivo putem priopćenja.

HSLS-ovac Zlatko Benašić kaže nam kako su se ovakve stvari počele događati u petak, od kada je, kako kaže, smijenjeno oko 30 posto članova biračkih odbora koje su predložili HSLS, HDSSB i HNS. Kako se sve počelo događati neposredno prije izbora, ostalo je malo vremena za reagirati. Iz HSLS-a su, kaže, o mogućim nepravilnostima što prije priopćenjem obavijestili medije te su uputili žalbe državnom, županijskom i gradskom izbornom povjerenstvu, kao i na adrese Vincenta Degerta, predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera. Dosad, prema njegovim informacijama, po tom pitanju ništa nije učinjeno.

Velić nam pak kaže kako je, prema neslužbenim informacijama, Gradsko izborno povjerenstvo ustvrdilo kako nema osnove tim žalbama. Ono što nezadovoljnim stranama ostaje jeste, kaže, obratiti se Županijskom izbornom povjerenstvu,  a ako i ono ustvrdi kako nepravilnosti nema, sljedeća je instanca na pravnom putu Ustavni sud. Ukoliko nepravilnosti budu utvrđene može se razmotriti odluka o ponovnim izborima.

"Ako je netko imenovan za člana odbora nitko mu putem SMS-a ne može javiti da je odbijen, to mora biti napismeno", kaže Velić.

"Očito je da u tim biračkim odborima imaju predstavnike HDZ-a i HSP-a"

"U najmanju ruku je neprimjereno da Gradsko izborno povjerenstvo nije imalo volju dostaviti nam popis biračkih odbora niti u petak popodne niti jučer tijekom dana, dakle odbijali su dostaviti popis pojedinačnih sastava biračkih odbora na svakom biračkom mjestu", kaže HDSSB-ovac Vladimir Šišljagić te dodaje kako je njegovo stranci ranije potvrđeno kako će u svakom biračkom odboru imati po jednog člana, no da se u petak ispostavilo da u biračkim odborima na 42 mjesta nema predstavnika HDSSB-a i HSLS-a.

"Očito je onda da u tim biračkim odborima imaju predstavnike HDZ-a i HSP-a", zaključuje Šišljagić.

Benašić nam kaže kako su stranke imale zadatak, prema uobičajenoj proceduri, dostaviti imena 222 člana biračkih odbora što su oni, kaže, i učinili. "I to je bila sljedeća struktura: 111 je imao HDSSB, 71 HSLS i 40 HSU. Prema mojim informacijama, bez pitanja mene ili tajnice ogranka HSLS-a skinuto je 19 članova HSLS-a, oko 5 članova HSU-a i 38 HDSSB-a, ako se ne varam. Mislim da je nešto skinuto i HNS-u, oko četiri ili pet. Dakle, to je po prilici oko 30 posto onoga što smo mi predložili, a to nema nitko pravo mijenjati, jer to je sukladno zakonu i našim odlukama", kaže Benašić.

I Šišljagić i Benašić kažu kako su na pitanje zašto predstavnicima njihovih stranaka u biračkim odborima nije javljeno za promjene pismenim putem, dobili odgovor "kako ih se nije moglo naći" ili "kako se nije moglo doći do njih". "Da su nas pitali, mi bismo im te ljude našli u pet minuta", kaže Šišljagić.

Na izborima 26 promatrača GONG-a

Građani Osijeka danas će izabrati 25 vijećnika s devet lista koje su se kandidirale, a od 7 do 19 sati će biti otvoreno 111 biračkih mjesta u Osijeku i prigradskim naseljima Višnjevac, Josipovac, Tenja, Sarvaš, Klisa i Tvrđavica.

GONG je izvijestio kako će izbore pratiti sa tri dvočlana mobilna tima, sastavljena od iskusnih GONG-ovih promatrača, te s još 20 stalnih promatrača.

Sve sudionike izbora - kandidate, birače, članove biračkih odbora i izbornih povjerenstava pozvali su na pošteno i demokratsko provođenje izbora te su podsjetili na izbornu šutnju koja počinje u ponoć i traje do zatvaranja birališta.

Izuzetno slab odaziv birača

Prema podacima Izbornog povjerenstva do 11 sati je na izbore izišlo 13,59 posto birača. Predsjednik Izbornog povjerenstva Darko Krušlin poručio je da su podaci obrađeni za 105 od 111 izbornih mjesta. Na prošlim je izborima u istom vremenu na biralište izišao znatno veći broj građana; čak 18,35 posto.

Slab odaziv birača nastavio se i u poslijepodnevnim satima. Na izbore je do 16 sati izašlo 29,70 posto birača, dok je na prošlim izborima do istog vremena glasalo 42,96 posto građana.
 

B.S.
Foto: Index

Pročitajte više