Izbori u Španjolskoj: Prosvjednici nazvali vladinog kandidata za premijera ubojicom

IZBORNA komisija i policija su izjavili da parlamentarni izbori u Španjolskoj teku u apsolutnoj normalnosti. Ipak, manji su incidenti registrirani diljem zemlje. Najčešće se radi o uvredama od strane građana na račun kandidata vladajuće Narodne stranke PP (Partido popular).

Primjerice, kada je došao glasovati, kandidat za novog šefa vlade PP-a (s obzirom da se dosadašnji premijer Jose Marija Aznar nakon dva uspješno odrađena mandata povlači), Mariano Rajoy, doživio je niz uvreda okupljenih građana koji su ga nazvali ubojicom i lažovom.

Prosvjednici su od njega zahtijevali da odmah povuče španjolsku vojsku iz Iraka, pogotovo nakon što je Španjolcima stigla informacija o preuzimanje odgovornosti od strane al-Qaede za pokolj koji se u Madridu dogodio u četvrtak i to kao odmazda zbog španjolskog savezništva sa SAD-om u invaziji na Irak.

Rajoy je odgovorio kako misli na žrtve napada i da i on osjeća užasnu bol zbog tragedije, ali ništa nije rekao o svojoj mogućoj budućoj vanjskoj politici i o zahtjevima vodeće opozicijske snage, Španjolske socijalističke radničke stranke PSOE (Partido socialista obrero espanol), da vlasti smjesta povuku 1.300 vojnika koje drže u Iraku.

Birališta su otvorena u osam sati ujutro, a zatvorit će se u 20 sati. Prema službenim podacima, do 14 je sati glasovalo 39,48 posto glasača, njih 34,5 milijuna, ili četiri posto glasača više nego na prethodnim izborima. Tada je glasovalo 68,71 posto birača. Vladajući PP je dobio 44,52 posto, a PSOE 34,16 posto glasova.

Španjolci biraju 350 poslanika nižeg doma Parlamenta i 208 senatora. To su deveti parlamentarni izbori od povratka Španjolske demokraciji, a prema anketama se vjeruje kako će peti predsjednik Vlade u novijoj povijesti ove parlamentarne kraljevine biti kandidat PP-a Mariano Rajoy, koji je postao glavni tajnik svoje stranke u rujnu 2003.

Rajoy se rodio 1955. u Santiago de Composteli. Magistrirao je pravo. Političku je karijeru započeo 1981. postavši nezavisni kandidat u parlamentu pokrajine Galicia. Potpredsjednikom vlade te pokrajine bio je od 1986. do 1987. Zatim je prešao u državni parlament. Pet je puta bio ministar u centralnoj Vladi, pa i ministar unutarnjih poslova (2001-2002). Dužnost potpredsjednika i glasnogovornika Vlade obnaša od 2002. godine.

Iako u Španjolskoj traje izborna šutnja, skandal kojeg su pokrenule laži premijera Aznara i ministrice vanjskih poslova Ane Palacio, kada je otkriveno da su nastavili optuživati ETA-u i nakon što je policija dobila jasne informacije obavještajaca da je zločin djelo islamističkih radikala, ne stišava se. Palacio je ponovno rekla, u izjavi za BBC, da su zločin počinili baskijski separatisti.

Svoj su glas protiv vladinih manipulacija podigli i strani dopisnici koji su poručili da je ponašanje vladinih dužnosnika neprihvatljivo. Rajoy i njegov najozbiljniji protukandidat, predsjednik PSOE-a, Jose Luis Rodriguez Zapatero, pozvali su na smirenje emocija i na jedinstvo, napose nakon sukoba građana i policije u baskijskom gradu Pamploni nakon što je, kako je izvješteno, policija ubila čovjeka koji na svojoj pekari nije želio istaknuti znak žalosti na baskijsku zastavu koju je izvjesio na staklu lokala.

Drago Pilsel

Pročitajte više