Izborni rezultati poremetili planove baskijskog premijera

Vladajući španjolski socijalisti proglasili su u ponedjeljak mrtvim plan premijera Baskije Juana Josea Ibarretxea o virtualnoj neovisnosti od Madrida nakon što je na regionalnim izborima postigao loše rezultate.

Ibarretxe na nedjeljnim izborima, koje je pokušao pretvoriti u plebiscit o svojem kontroverznom planu, nije dobio očekivanu potporu. Veliki izborni pobjednici su socijalisti i jedna slabo poznata stranka koju su podržali radikalni nacionalisti koji nisu mogli glasovati za Batasunu, zabranjenu kao političko krilo gerilske ETA-e.

Ibarretxeovi umjereni Baskijski nacionalisti ostali su i dalje najveća stranka, no nemaju većinu pa ih sada očekuju teški pregovori s ostalim strankama o osnivanju nove regionalne vlade.

socijalisti premijera Josea Luisa Zapatera ocjenjuju da su Baski izborima poručili da žele prekid sukoba. Rezultate izbora tumače kao odbacivanje Ibarretxeova plana i znak da baskijski glasači žele dijalog između nacionalistčkih stranaka i onih koji žele da Baskija ostane sastavnim dijelom Španjolske.

"Ibarretxeov plan doživio je demokratski poraz. Plan je sada stvar prošlosti", rekao je glasnogovornik socijalista Jose Blanco.

Ibarretxe je izbore sazvao mjesec dana ranije nakon što je španjolski parlament odbacio njegov prijedlog o "slobodnom pridruživanju" kojim bi Baskija dobila veći nadzor nad porezima, sudovima i vanjskim odnosima.

Na izborima je, međutim, dobio 29 mjesta od ukupno 75, četiri manje nego 2001., dok su socijalisti dobili 18 mjesta, pet više nego što su imali dosad.

Najveće iznenađenje izbora predstavlja dosad gotovo nepoznata komunistička stranka koja je zahvaljujući pristašama ETA-e dobila čak 12,5 posto glasova i devet mjesta u parlamentu.

(Hina) xzt ysb

Pročitajte više