"Izborni zakon je na štetu gledatelja televizije"

"MISLIMO poštivati zakon, iako on ne predviđa sankcije, nego jedino opomene, kaže za Index Vladimir Rončević, šef Informativnog programa koji je skupa sa kolegama s RTL-a Ivanom Lovrečekom i Ivom Gačić s Nove TV, uputio molbu parlamentu za brisanje odredbe Izbornog zakona prema kojoj se svim strankama i listama daje u elektroničkim medijima jednako vremena.

U razgovoru za Index, RTL-ov Ivan Lovreček kazao je kako je ova odredba zastarjela i da je rađena u potpuno drugom vremenu, kada je demokracija bila u drugom stupnju razvoja, a Rončević kaže kako je po njegovom mišljenju nastala, ne da bi nekome išla na ruku, nego po principu linije manjeg otpora.

"Nastala je po principu 'dati svima sve', pa se time riješilo praćenje izborne kampanje. Druga bi krajnost bila 'ne dati nikome ništa'. To je linija manjeg otpora i nikome ne ide na ruku", kaže Rončević za Index, a posljedica toga su stotine sati programa koje treba svesti na razumnu mjeru.

I to na način, kaže on, da javna televizija koja ima obvezu voditi računa o javnom interesu jer ubire pretplatu, osigura u startu vremena za predstavljanje svih kandidata, a kasnije se bavi praćenjem parlamentarnih stranaka, kao i onih koje su po relevantnim istraživanjima javnoga mnijenja zanimljive. "Ni to, po mom mišljenju, komercijalne televizije ne moraju", kaže Rončević.

Odredba se na neke medije odnosi, na druge ne

"Pustite me da radim svoj posao", poručuje Saboru urednica Gačić, koja kaže da je na gledateljima da ocijene koliko je program objektivan. Ovaj je Zakon, kaže, sve televizije, a posebno komercijalne, stjerao u kut. "Mi si egzistencijalno ne možemo priuštiti taj luksuz, osim toga, to je direktno uplitanje u program. Ne možete biti kreativni, donijeti nešto novo, ne možete biti ni profesionalni, ni kvalitetni jer ste ograničeni pravilima kakva ne postoje na svijetu".

Ona smatra da su profesionalni novinarski standardi jedino načelo o kojem se treba voditi računa kada se prati kampanja, a s njom se slaže i Lovreček koji smatra da je relevantnost načelo po kojemu bi stranke i liste trebale zaslužiti medijski prostor.

"Očekujemo da će naša inicijativa proći, jer je jedina razumna. Moramo dati prostora onima koji su relevantni, a sve ostalo je na štetu gledatelja", kaže Lovreček. Na pitanje koliko je pošteno što neki mediji nisu zahvaćeni ovim propisom, poput tiskovina i interneta, odgovara: "Po mom mišljenju, načelno nije fer što se jedna pravila odnose na jedne, a druga pravila na druge medije".

Gačić ne želi ulaziti u to koliko je pošteno. "Nikome od kolega ne želim loše, a ova je odredba - loša. Blago njima da to nemaju, jer mogu pokazati što znaju, i ja bih to voljela", kaže šefica Informativnog programa Nove TV.

Apel televizija Saboru stigao u zadnji čas, pred izbore

Na pitanje nije li se zamolba za ukidanjem te odredbe trebala podnijeti ranije, a ne sada, pred same izbore, kada se broje politički bodovi, i kada je preostala još jedna sjednica Sabora koja će trajati samo tri tjedna, Gačić podsjeća na to da je Nova TV Ustavnom sudu ranije uputila zahtjev za utvrđivanje ustavnosti ove odredbe.

"Detaljno obrazloženje Ustavnog suda nisam dobila na svoj stol", kaže ona, i dodaje kako je ovo posljednji vapaj prije izbora da se pravilo ukine.

No Rončević tvrdi kako mu je poznato da je Ustavni sud ocijenio odredbu nesvrsishodnom, i da ima vremena da se ukine u Izbornom zakonu, bez obzira na gust raspored Sabora na jesen zbog usklađivanja našeg pravosuđa sa zakonodavstvom Europske unije. "Potrebna je samo dobra volja", kaže Rončević.

"O zahtjevima televizija treba raspraviti"

Premijer Sanader komentirao je zahtjeve HRT-a, RTL-a i Nove TV kazavši kako ih s jedne strane razumije, no da s druge strane u demokraciji svatko ima pravo reći što misli, barem u izbornom vremenu bez obzira radi li se o većoj ili manjoj stranci.

Dodao je kako je on za to da se raspravi o tome, te da se možda može naći način kako da se ta dva načela pomire.

Kako je to na televiziji izgledalo prije prošlih izbora pogledajte na snimci.

A.B.

Pročitajte više