Izdan crveni alarm, bura udara 170 km/h. Stiže pogoršanje i neugodna promjena

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

DANAS će još ponegdje biti snijega, pa i novog tanjeg snježnog pokrivača, osobito u gorskim i istočnim krajevima, ali i mjestimice na Jadranu. Ipak, najviše problema danas će na obali stvarati orkanska bura, zbog koje je za sjeverni Jadran izdan crveni alarm.

Dalmacija Danas javlja kako su jutros kod Senja zabilježeni udari bure od 169 kilometara na sat. Ali dodatno jačanje vjetra očekuje se prema kraju dana.

Za vikend stiže promjena, najavljuje Zoran Vakula. Zbog djelomičnog razvedravanja jutra će biti prilično hladna, ponajviše u nizinama sa snijegom na tlu. Naravno, u prometu valja biti oprezan zbog poledice, osobito na neočišćenim pločnicima i kolnicima. Mnogima bi mogla smetati i južina, budući da će temperatura zraka u višim slojevima atmosfere, pa i u višem gorju, naglo i brzo porasti - na Zavižanu će, primjerice, vjerojatno biti najviša u ovome mjesecu.

Pritom će tlak padati, a jugozapadnjak u unutrašnjosti jačati, te još više jugo na Jadranu. Malo kiše već poslijepodne može pasti na sjevernom Jadranu, navečer i drugdje.

Za vikend hladna jutra, u nedjelju i jačanje juga, pa opet...

Valovito i vjetrovito bit će na Jadranu i početkom subote, tijekom koje će bura slabjeti, a već u nedjelju će uzduž cijeloga Jadrana zapuhati jugo. S njim će dolaziti novi kišonosni oblaci - najprije na sjever, do večeri i drugdje, pa će u ponedjeljak ponovno biti često i obilnijih pljuskova i grmljavine, a i jakog vjetra koji će mijenjati smjer. Za razliku od prošlodnevnih prognoza, najnovije su povećale vjerojatnost promjenljivog vremena do kraja mjeseca. No, s planovima aktivnosti najbolje je još pričekati, budući da su promjene moguće.

Na kopnu će se vikend vjerojatno ponajviše pamtiti po hladnim jutrima, osobito subotnjem u zapadnim krajevima, te po napokon sunčanim satima, kojih u mnogim mjestima nije bilo i tjedan dana. Oborine će do nedjelje navečer uglavnom izostati, a tijekom toplijeg početka novog tjedna ponovno će ih biti - i to ne samo snijega, nego ponegdje i kiše.

Pročitajte više