Izdavačka kuća "Algoritam" predstavila novu biblioteku "Facta"

ZAGREBAČKA izdavačka kuća "Algoritam" predstavila je danas novu biblioteku "Facta" te prve dvije knjige objavljene u toj biblioteci "Na drugi način" i "Prvo djeca".

Biblioteka "Facta" nova je serija publicističkih naslova koju je "Algoritam" pokrenuo u jeseni 2003., istaknula je urednica Irena Miličić.

Obrazlažući zašto je biblioteka naslovljena "Facta", rekla je kako sam naziv opisuje osnovnu namjeru biblioteke - predstaviti domaćem čitatelju ključne faktografske nalove iz društvenih i prirodoslovnih područja, kako one najnovije, tako i one koji su izdržali kušnju vremena i postali klasici, a ne postoje u hrvatskome prijevodu.

Mnoge od tih knjiga doista su pravi bestseleri objavljeni u milijunima primjeraka i prevođeni na dvadesetak jezika, dodala je.

Knjigu "Na drugi način" s podnaslovom "načela postavljanja i rješavanja problema" trojice autora Paula Watzlawicka, Johna Weaklanda i Richarda Fischa predstavila je psihologinja Mirjana Krizmanić.

Ona drži kako je riječ od drugačijoj knjizi od dosadašnjih, budući da autori ne tvrde kako je njihov pristup koji donose primjenjiv u rješavanju svih poremećaja.

To je ono što ih razlikuje od drugih koji kada donose nekakva rješenja tvrde da su upravo njihova rješenja primjenjiva u svim situacijama, dodala je.

Uz to, rekla je, kako se oni ne bave prošlošću i traženjem korijena problema, već se pitaju što pojedinu situaciju održava takvom kakva je i daju rješenje kako to promjeniti. Po tome se vidi kako njihova terapija nije dugotrajna već kratkotrajna, jer smatra Krizmanić, sve terapije koje se bave prošlošću su dugotrajne.

Napomenula je i kako je knjiga objavljena prije trideset godina, a može pomoći pri rješavanju primjerice bračnih problema, problema u odnosima na poslu, problemima među grupama i drugo.

Knjigu "Prvo djeca" autorice Penelope Leach s podnaslovom "Što društvo ne čini, a trebalo bi, za današnju djecu" predstavila je psihologinja i v.d. predsjednica udruge za roditelje "Korak po korak" Gorana Hitrec.

Riječ je o knjizi u kojoj autorica s mnogo argumenata i suosjećanja govori o problemu suvremenog roditeljstva, odnosno o situaciji da roditelji rade sve više kako bi svojoj djeci sve priskrbili i tu ustvari rade grješku, jer djeci je najpotrebnije da su roditelji uz njih, pojasnila je Hitrec.

Pritom je napomenula da autorica upozorava da se sva zla mogu umanjiti, ako društvo, odnosno vlade, odaberu drugačiji pristup prema roditeljstvu i djeci.

Leach smatra da su danas roditelji dovedeni pred zid, ali da rješenja postoje, a kao primjer opisuje skandinavski način rješavanja tih problema, rekla je Hitrec.

Pročitajte više