Izetbegovićev pokop u srijedu

POKOP Alije Izetbegovića bit će obavljen u srijedu, 22. listopada, potvrdio je danas u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Potvrdio je također da su članovi Predsjedništva BiH zbog Izetbegovićeve smrti otkazali službeni posjet Grčkoj, u koju su trebali otići tijekom dana. Pokop Alije Izetbegovića u ime Predsjedništva BiH koordinira Ured njegova bošnjačkoga člana Sulejmana Tihića.

Na dan pokopa Izetbegovićevo tijelo će biti izloženo u zgradi Predsjedništva BiH, gdje će prije biti otvorena knjiga žalosti u koju će se moći upisati svi koji žele iskazati poštovanje bivšem bosansko-hercegovačkom predsjedniku. Prema odluci Predsjedništva BiH knjige žalosti u utorak i srijedu bit će otvorene i u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima te zemlje.

U Sarajevskom narodnom kazalištu za utorak je najavljeno održavanje komemorativne sjednice u povodu Izetbegovićeve smrti.

Dragan Čović objasnio je kako Predsjedništvo nije donijelo odluku o proglašenju dana žalosti u BiH. "O tome se nismo ni izjašnjavali. Nismo željeli donositi odluku koja bi bila neprovodiva na jednom dijelu teritorija Bosne i Hercegovine", rekao je Čović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, tim komentarom je aludirao na nespremnost bosanskih Srba da na bilo koji način sudjeluju u davanju počasti preminulom bivšem predsjedniku BiH.

Pročitajte više