Izetbegovićeva žena dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

MEDICINSKI fakultet Sveučilišta u Sarajevu raskinuo je ugovor donedavnoj profesorici Sebiji Izetbegović, supruzi utjecajnog bošnjačkog političara i čelnika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, nakon što su joj prethodno oduzete akademske titule magistre i doktorice medicinskih znanosti. 

"Sebija Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu. Taj ugovor o radu je neodrživ nakon svih odluka koje smo donijeli na Senatu i na sveučilištu", rekao je za N1 televiziju rektor Sveučilišta u Mostaru Rifat Škrijelj.

"Ne može biti profesor netko kome je oduzeta profesura"

Po njegovim riječima, Sebija Izetbegović je na Medicinskom fakultetu imala ugovor koji nikada nije bio dostavljen Sveučilištu u Sarajevu te ona više ne može predavati na fakultetu jer joj je Senat oduzeo akademske titule magistre i doktorice znanosti.

"Ne može biti na profesorskom mjestu netko kome je oduzeta profesura, a prethodno i akademske titule", dodao je rektor.

Sebija Izetbegović je imala stalni ugovor s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Sarajevu od 2014. godine, a istodobno je obnašala dužnost ravnateljice Kliničkog centra sveučilišta u Sarajevu.

Uskoro još jedna smjena

Posve je izvjesno da će uskoro biti smijenjena i s te funkcije, a odluku o tome trebala bi donijeti vlada Federacije BiH, koju čini koalicija SDP-a BiH i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Sebija Izetbegović je pravdu potražila na sudu, dok je ukidanje akademskih titula nazvala političkim progonom.

Nju se smatra iznimno utjecajnom, a jedan od osnivača najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije Edhem Bičakčić nedavno je ocijenio kako je zajedno sa suprugom, predsjednikom SDA-a Bakirom Izetbegovićem, najodgovornija za to što je stranka izgubila izbore te završila u oporbi.

Pročitajte više