Izglasana rezolucija o genocidu u Srebrenici, 19 država glasalo protiv

Foto: EPA

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici te osuđuje negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine.  

Za neobvezujuću rezoluciju su glasale 84 od 193 države članice UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.

Šef BiH diplomacije: Rezolucijom se šalje poruka onima koji veličaju ratne zločince

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala "za".

Osim Srbije, protiv su bile Rusija, Kina i Mađarska. Neke afričke i azijske države. Protiv su bile i Kuba te Nikaragva i Venezuela.

U Srebrenici ubijeno najmanje osam tisuća Bošnjaka

Postrojbe bosanskih Srba su 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila pod zaštitom UN-a, ubile najmanje 8000 Bošnjaka. Taj je zločin Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji definirao kao genocid. Za to je do sada na tom sudu i sudovima u BiH osuđeno više od 50 osoba.

Pokolj u Srebrenici je i Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) proglasio genocidom.

Hrvatska pozdravila usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić otputovao u New York: Moram odgovoriti onima koji nas žele optužiti da smo genocidni

Skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu izjavu kojom prosvjeduje zbog rezolucije, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik je na mreži X napisao kako bi usvajanje rezolucije nanijelo nepopravljivu štetu, što bi značilo kraj BiH.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić  je s blagoslovom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija prije glasanja otišao u New York da bi lobirao protiv rezolucije, objavio je portal Radija Slobodna Europa.

"Ići ću u New York jer netko mora dati odgovor onima koji žele Srbiju optužiti da je genocidna nacija", rekao je prošli tjedan Vučić.

Javio se Vulin nakon usvajanja rezolucije. "Tražili ste lisicu, naišli ste na vuka"

Vučić nakon izglasavanja: Pokazali smo kako se bori za Srbiju

"Pokazali smo kako se bori za Srbiju", rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić nakon što je Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a srpski dužnosnici to su proglasili svojom moralnom pobjedom. 

Vučić je istaknuo da su 84 zemlje glasale za rezoluciju, ali 87 nije. "U bilo kojem nacionalnom parlamentu takav akt ne bi uspio". Vučić je poimence zahvaljivao državama koje su glasale protiv ili su bile suzdržane. Među zemljama EU-a, Mađarska je glasala protiv, a Slovačka, Grčka i Cipar bile su suzdržane. 

FOTO Ovo je Vučić u UN-u nakon izglasavanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Srpski predsjednik istaknuo je da su se i tri zemlje koje su bile među sponzorima rezolucije na kraju suzdržale od glasanja. Agencija Associated Press piše da su se podržavatelji rezolucije nadali stotini glasova. Protiv su bile i Rusija i Kina te neke afričke, južnoameričke i azijske države poput Kube, Nikaragve, Venezuele, Azerbajdžana.

"Pogrešno su radili oni koji su ovo osmislili", ocijenio je Vučić i dodao da su "sve učinili da bi ponizili Srbiju".

"Predaja za nas nikada nije opcija! Ponosan na slobodnu Srbiju i herojski srpski narod", objavio je na Instagramu uz fotografiju sa sjednice u New Yorku na kojoj sjedi ogrnut zastavom Srbije.

Dodik: Propala je namjera da se Srbima zalijepi etiketa da su genocidan narod

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik rekao je da rezolucija o Srebrenici nije dobila većinu u Općoj skupštini "nego je propala" jer 84 glasa za "nisu natpolovična većina". Dodik je ocijenio kako je propala namjera "da se Srbima zalijepi da su genocidan narod".

Dodik: Nisu imali ni natpolovičnu većinu, rezolucija o Srebrenici je promašena

Srbijanski mediji popratili su u četvrtak usvajanje rezolucije dominantnim ocjenama da taj dokument nije dobio uvjerljivu većinsku podršku, uz naslove "Poraz Zapada i njegovih ucjena" i konstataciju o "sramnoj rezoluciji" koja u konačnici ima više glasova 'protiv' i 'suzdržanih' nego onih 'za'.

U Podgorici prosvjedi zbog rezolucije o Srebrenici. Srbi skandirali Mladiću i Rusiji

Beogradski mediji izdvajaju ocjenu ruskog veleposlanika u UN-u Vasilija Nebenzje koji je rekao da rezultat glasanja u Općoj skupštini pokazuje duboke podjele u međunarodnoj zajednici, ocjenjujući da se radi o "Pirovoj pobjedi predlagača". 

Pročitajte više