Izgleda da najveći problem s Pfizerovim cjepivom više ne postoji

Screenshot: ABC

PFIZEROVO cjepivo protiv covida-19 na glasu je kao jedno od najučinkovitijih. No, s njim je postojao problem koji, sudeći po današnjoj objavi Pfizera, više ne postoji.

Naime, Pfizer i BioNTech, kompanije koje su proizvele ovo vrlo učinkovito cjepivo, danas su američkoj agenciji za lijekove (FDA) poslale podatke iz studije koja kaže da se ono ipak ne mora držati na izuzetno niskim temperaturama.

 Podsjetimo, transport i skladištenje Pfizerovog cjepiva na temperaturama između -80 i -60 stupnjeva Celzijevih predstavljali su velik logistički problem državama koje su ga naručile jer zahtijeva posebnu opremu za hlađenje.

Sudeći prema današnjoj objavi Pfizera i BioNTecha, to je ipak nepotrebno, pa se njihovo cjepivo dva tjedna može skladištiti i transportirati na temperaturama od -25 do -15 stupnjeva Celzijevih, dakle u običnim zamrzivačima.

Pfizer u priopćenju navodi da se skladištenje cjepiva na višim temperaturama može koristiti "kao alternativa ili komplementarno rješenje skladištenju na ultra-niskim temperaturama".

Nove preporuke još moraju odobriti regulatorne agencije

"Konstantno provodimo studije stabilnosti kako bismo osigurali proizvodnju za komercijalne potrebe s ciljem da osiguramo dostupnost cjepiva zdravstvenim djelatnicima i ostalima širom SAD-a i svijeta", rekao je šef Uprave Pfizera Albert Bourla u priopćenju koje je danas objavljeno.

"Cijenimo suradnju s američkom agencijom za lijekove (FDA) i Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i činimo sve kako bismo osigurali da naše cjepivo može biti transportirano i skladišteno u sve fleksibilnijim uvjetima. Ako ova preporuka bude odobrena, nove opcije skladištenja omogućit će ljekarnicima i centrima za cijepljenje veću fleksibilnost", dodao je Bourla.

Nove preporuke Pfizera za skladištenje cjepiva na nižim temperaturama, barem što se tiče SAD-a, mora odobriti američka agencija za lijekove.

Danas je objavljena još jedna dobra vijest u vezi Pfizerova cjepiva.

Studija: Prva doza Pfizera učinkovita je 85 posto već nakon dva tjedna

Naime, prema izraelskom istraživanju objavljenom u časopisu Lancet medical journal, već prva doza Pfizer-BioNTechova cjepiva učinkovita je 85 posto protiv koronavirusa, između drugog i četvrtog tjedna od cijepljenja,

Studija je provedena među zdravstvenim djelatnicima u najvećoj bolnici u Izraelu koji je 19. prosinca pokrenuo masovno cijepljenje, ocijenjeno kao najbrže na svijetu.

Izraelske studije do sada su pokazale da je cjepivo Pfizer-BioNTech 95 posto učinkovito tjedan dana nakon druge doze.

Ovo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u Lancetu, obuhvatilo je više od 9000 zdravstvenih djelatnika u bolnici Sheba pokraj Tel Aviva.

Oko 7000 ih je primilo jednu dozu, a ostali nisu cijepljeni.

Visoka učinkovitost nakon dva tjedna

Kod 170 ispitanika postavljena je dijagnoza covida-19 nakon testiranja samo na onima koji su pokazivali simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Od toga 52 posto nije bilo cijepljeno.

Uspoređujući dvije skupine - cijepljene i necijepljene -  studija u bolnici Sheba pokazala je da je cjepivo 47 posto učinkovito između prvog i 14. dana nakon cijepljenja, što je poraslo na 85 posto nakon 15 do 28 dana.

"Ono što vidimo je vrlo visoka učinkovitost već nakon dva tjedna. Nakon dva tjedna pa do četiri tjedna od cijepljenja vidi se već visoka učinkovitost od 85 posto smanjenja simptomatskih infekcija", kaže Gili Regev-Yochay, koautor studije.

Unatoč tome što je cjepivo "zadivljujuće učinkovito", znanstvenici još proučavaju mogu li cijepljene osobe biti i dalje kliconoše.

"To je veliko, veliko pitanje. Radimo na tome. Nadam se da ćemo uskoro imati neke dobre vijesti", kaže Regev-Yochay.

Izrael je cijepio Pfizer-BioNTechom 4.23 milijuna ljudi, odnosno 47 posto stanovnika, a 2.85 milijuna već je dobilo i drugu dozu cjepiva.

Pročitajte više