IZGUBLJENE BLAKEOVE SLIKE POSTIGLE CIJENU OD 5 MILIJUNA FUNTI

Snop akvarela Williama Blakea, pronađen u jednom antikvarijatu u Glasgowu, prodan je za 5 milijuna funti, javlja BBC.

Devetnaest djela engleskog umjetnika i pjesnika ilustrira gotičku poemu Roberta Blaira ´The Grave´ (Grob). Prodani su privatnim putem anonimnom inozemnom kupcu nakon što je na Vrhovnom sudu riješeno pitanje njihova vlasništva. Neočekivana je odluka bila iznimno povoljna po antikvarijat, u kojem su pronađene slike, i dvojicu trgovaca knjigama iz Yorkshirea, koji su ih otkrili.

Djela su sva originalni crteži koje je naručio grafičar Robert Cromek za ilustraciju nove edicije poeme ´The Grave´ 1804. godine.

Dok akvareli nisu pronađeni prije više od godinu dana, svi tragovi ilustracija bili su izgubljeni, budući da je Cromekova udovica prodala originale 1836. godine na aukciji u Edinburghu. Jedini dokaz o njihovom postojanju bilo je 12 grafika nastalih prema akvarelima, koje je izradio Luigi Schiavonetti.

Trgovci knjigama Paul Williams i Jeffery Bates pronašli su 2001. svežanj u knjižari ´Caledonia Books´ u Glasgowu. Kupili su ih i odnijeli Dominicu Winteru, stručnjaku za stare knjige, koji ih je dao procijeniti kod stručnjaka za Blakeove umjetnine.

Kad su vlasnici antikvarijata čuli za predloženu dražbu, tužili su dvojicu trgovaca tvrdeći da nisu zakonski vlasnici akvarela. Kompromis je postignut time što knjižara i trgovci knjigama dijele dobit od prodaje.

U usporedbi s 5 milijuna funti, prijašnji rekord prodaje Blakeovih djela od 195.000 funti postignut 1998. u aukcijskoj kući Sotheby´s, izgleda sićušan. Novi vlasnik, koji posjeduje kolekciju slika i crteža iz 19. i 20. stoljeća, još nije odlučio hoće li akvarele ponijeti sa sobom u inozemstvo.

Pročitajte više