izišla "enciklopedija hrvatskih životinjskih vrsta

Enciklopedija hrvatskih domaćih životinja koja opisuje 51 pasminu pojavila se iz tiska u izdanju Katarine Zrinski iz Varaždina.

Pasmine svrstane u deset skupina - goveda, konja, magaraca, ovaca, koza, svinja, pasa i malih životinja: peradi, golubova, kunića i pčela - opisane su i dokumentirane fotografijama i crtežima.

Sedam pasmina je izumrlo, 19 ugroženih, 21 aktivna i četiri u stvaranju, navodi se u enciklopediji čiji su autori Marijan Posavi, Roman Ozimec, Miljenko Ernoić i Franjo Poljak.

Današnji uzgoj životinja usmjeren je da nam osigura lagodan život pa smo ih doveli u neprirodan položaj, dok su naši preci s pasminama razvili prijateljstvo i prirodan suživot, navode autori.

Danas je u svijetu ugrožen opstanak trećine pasmina domaćih životinja i procjenjuje se da tjedno nestanu dvije pasmine.

Nepovratno su nestale hrvatske pasmine svinje šiška, bagun i mangulica; hrvatski hrt; istarska koza i dalmatinski poni.

Ta sudbina najvjerojatnije čeka ovcu dubrovačka ruda i kravu lička buša, turopoljsku i crnu slavonsku svinju te međimurskog konja.

U knjizi je opisano šest pasmina goveda od kojih su dvije izumrle, tri ugrožene (s ukupno 250 rasplodnih ženki) i jedna aktivna. Opisano je pet pasmina svinja od kojih su tri izumrle i dvije ugrožena (50 odnosno 300 rasplodnih ženki).

Uvršteno je devet pasmina ovaca od kojih su tri ugrožene, četiri aktivne i dvije u stvaranju.

Enciklopedija je obuhvatila tri pasmine koza od kojih je jedna izumrla a dvije aktivne te tri pasmine magaraca (do kojih su dvije ugrožene).

Također, opisano je šest pasmina konja od kojih su tri ugrožene,

šest pasmina peradi koje su sve ugrožene i sedam pasmina pasa od kojih je jedna izumrla a ostale su aktivne.

Najbolje se drže golubovi čijih su pet pasmina sve aktivne.

Pasmine predstavljaju populaciju životinja iste vrste uzgojene na određenom području, čija je svojstva čovjek poticao za vlastite potrebe.

Smatra se da su prve životinje uzgojene neovisno na više područja Srednjeg Istoka, Indije i južne Kine, Srednje Amerike i Anda prije oko deset tisuća godina, a to su bile pas, ovce i koze.

Pročitajte više