Izjava Vilnius skupine o potpori SAD-u protiv Iraka u pripremi

IZJAVA kojom će Vilniuska skupina deset zemalja, među kojima i Hrvatska, poduprijeti politiku američkog predsjednika Busha prema Iraku, je u pripremi, rekao je diplomatski izvor u Washingtonu.

´Izjava Vilniuske skupine 10 zemalja je u pripremi, a Republika Hrvatska sudjeluje u tome´, kazao je Hini diplomatski izvor zatraživši da ostane neimenovan.

´Trenutno intenzivne konzultacije još traju´, napomenuo je izvor.

Vilniuska skupina 10 zemalja kandidata za ulazak u NATO radi na dokumentu u kojem bi naglasila kako zemlje istočne Europe nastavljaju vjerovati da su Sjedinjene Države i dalje najveći jamac njihove sigurnosti.

Dokument će biti objavljen u SAD-u nakon sjednice Vijeća sigurnosti na kojoj američki državni tajnik Colin Powell nastoji dokazati sumnjičavim članicama Vijeća sigurnosti da Irak krije zabranjeno oružje.

Vilniuska skupina okuplja sedam novih članica NATO-a, Bugarsku, Estoniju, Latviju, Litvu, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju, kao i tri zemlje koje se nadaju skorom članstvu u narednom valu širenja NATO-a, Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju.

Čelnici Velike Britanije, Češke, Danske, Mađarske, Italije, Poljske, Portugala i Španjolske nedavno su objavili pismo potpore američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu i pozvali na jedinstvo Europske unije čije su članice.

Pročitajte više