Izjednačili liječnike sa svećenicima: U bolnici otvorena dušobrižnička ambulanta!

Foto: Index
 

"TO JE nekakav kratki spoj. Nije to nikakva ambulanta već je riječ o prostoru kojeg koristi naš dušobrižnik kojeg imamo još od 1994. godine", rekao je za Index dr. Petar Stapar, sanacijski upravitelj Opće bolnice "Dr Tomislav Bardek" u Koprivnici nakon što smo ga upitali da za Index komentira otvaranje "dušobrižničke ambulante" u svojoj bolnici.

Upravitelj ne zna da zna da je bio na otvaranju ambulante u svojoj bolnici!

Naime, nedavno je u sklopu Opće bolnice u Koprivnici otvorena "dušobrižnička ambulanta". Taj naziv istaknut je na vratima kao i radno vrijeme ponedjeljkom i petkom od 10 do 12 sati. Na vratima stoji i kako je velečasni Krunoslav Pačalat - dušobrižnik, a povodom otvaranja bila je organizirana i mala svečanost na kojoj je bio i upravitelj Stapar.

"Dušobrižnik djeluje u sklopu skrbi za palijativne bolesnike. On to uostalom radi već godinama i ima za to osiguran prostor. Ne postoji ambulanta!", i dalje nam tvrdi upravitelj Stapar. No, u internoj obavijesti kod otvaranja kojeg su dobili zaposlenici bolnice stoji kako je "u sklopu programa razvoja bolničke palijative otvorena jedna nova ambulanta u OB Koprivnica". I to dušobrižnička ambulanta.

Ambulantno liječenje dušobrižnika


Valja naglasiti kako ovdje nije riječ o izoliranom slučaju već čini se o pravilu s obzirom da je otvaranju dušobrižničke ambulante bila nazočna osoba bliska ministru zdravlja Rajku Ostojiću. Na fotografiji koja je u posjedu Indexa mogu se vidjeti velečasni Pačalat, upravitelj Stapar, a treća osoba je savjetnica ministra Karmen Lončarek iz Rijeke. Riječ je o bitnoj osobi iz Ostojićeva ureda koja je bila angažirana na projektu smanjenja lista čekanja u zdravstvenim ustanovama.

U razgovoru s nekim od liječnika pokušali smo dobiti odgovor koja je razlika između "dušobrižničkog ureda" i "ambulante". Naime, pojam ambulanta označava i mjesto gdje se obavlja "ambulantno liječenje", što znači da bi svećenik u ovom slučaju trebao aktivno i ravnopravno s liječnicima sudjelovati u dijagnosticiranju bolesti i samom liječenju u ovom konkretnom slučaju - palijativnih bolesnika!?

Vlada tvrdi da svećenici ne sudjeluju u dijagnostici i liječenju

Kao voditelj jedinice ambulante unutar bolnice svećenik je u ovom slučaju u istom rangu kao i liječnik te iste bolnice. U Vladi tako ne misle.

"Duhovnik ne sudjeluje u postupku dijagnostike i liječenja, već tek na zahtjev pacijenta ili njegove obitelji, za duhovnu pomoć organizira se susret s duhovnikom, najčešće u terminalnoj fazi bolesti, jer pacijenti koji boluju od neizlječivih bolesti zaslužuju najbolju moguću zdravstvenu zaštitu, a njihove obitelji, koje zajedno s njima proživljavaju sve teške trenutke, svaku pomoć koju zdravstveni sustav može pružiti", stoji u službenom odgovoru Vlade RH.

Do sada je bilo besplatno, a od sada...

Podsjetimo kako je Vlada Zorana Milanovića širom otvorila vrata svećenicima u bolnicama te će oni od danas biti na sigurnoj državnoj plaći. Jučerašnjom uredbom Vlade duhovnici će imati koeficijent od 1,571 pa će imati veće plaće od profesora u školama te medicinskih sestara.

"Dušobrižnik je do sada radio sasvim besplatno u našoj bolnici. Naravno sada nam ostaje vidjeti kako će sada Vlada urediti odnos naše bolnice s dušobrižnikom", kaže nam na kraju ravnatelj Stapar.

Vlada je za plaću dušobrižnika osigurala 6 milijuna kuna godišnje.

Pročitajte više