HDZ IMA VLAST U DUBROVNIKU Franković novi gradonačelnik

Foto: FaH

PREMA neslužbenim rezultatima, HDZ-ov Mato Franković novi je gradonačelnik Dubrovnika.

Podsjetimo, kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković iz redova HDZ-a, sučelio se u drugom krugu izbora s Valentinom Dujmovićem, kandidatom koalicije HNS-HSLS-.  HDZ-ov gradonačelnički kandidat u prvom je krugu izbora za gradonačelnika osvojio 32,33 posto što je bilo gotovo dvostruko više od Dujmovića koji je dobio 16,48 posto glasova.  
 
HDZ ima većinu i u dubrovačkom Gradskom vijeću nakon što je Franković potpisao koalicijske ugovore s čelnikom Dubrovačke stranke  (DUstra) Željkom Ragužem i čelnikom Dubrovačkog demokratskog sabora Perom Vićanom o uspostavljanju većine od 16 mandata. 
 

HDZ bi mogao po prvi puta od 2009. godine imati vlast u Dubrovniku od koje se prije osam godina oprostio sa suzama. Točnije bile su to suze  Dubravke Šuice na Stradunu koja je unatoč porazu nastavila kreirati lokalnu politiku stranke. Četiri godine kasnije, 2013. HDZ je doživio debakl jer su imali svega četiri vijećnika u Gradskom vijeću. Odlaskom Šuice iz Dubrovnika u Bruxelles ujedno je označio uzlet te stranke na krajnjem jugu Hrvatske. 

Mogućem trijumfu mogu zahvaliti i Andru Vlahušiću kojeg je od utrke za treći mandat onemogućio tzv. Lex Vlahušić. Naime,  Vlahušić je tankirao svog nasljednika Valentina Dujmovića predstavljajući ga kao svoju marionetu, a ne samostalnog kandidata svoje stranke. Uostalom, na izbornim plakatima HNS-a u Dubrovniku bolje se vidjela Vlahušićeva glava nego sam Dujmović.   

 

Pročitajte više