Izlazne ankete izbora u Izraelu: Obje strane proglasile pobjedu

Foto: EPA

OBJAVLJENI su rezultati izlaznih anketa na općim izborima u Izraelu. Prema objavljenim rezultatima, nema jasnog pobjednika ovih izbora.

Naime, centristički savez, koji predvodi bivši šef vojske Benny Gantz, prema izlaznim anketama osvaja 37 mjesta u parlamentu. 

Po istoj anketi Benjamin Netanyahu osvaja 36 glasova.

Associated Press pak dodaje kako su izlazne ankete u Izraelu notorno neprecizne te kako bi konačan rezultat mogao prevagnuti u bilo čiju korist. Dodaju i kako se službeni rezultati očekuju u srijedu.

Oporbeni kandidat proglasio pobjedu

Gantz je svejedno ubrzo nakon objave izlaznih anketa proglasio pobjedu, piše BBC. 

"Pobijedili smo! Izrael je rekao svoje! Hvala tisućama aktivista i više od milijun glasača. Ovi izbori maju jasnog pobjednika i jasnog gubitnika. Netanyahu je obećao 40 mjesta i izgubio. Predsjednik sve vidi i trebao bi pozvati pobjednika da oformi vlast. Nema druge opcije”, proglasio je Gantz.

Pobjedu proglasio i Netanyahu 

Trenutni premijer Benjamin Netanyahu ubrzo je također proglasio pobjedu i otišao korak dalje najavivši kako će već večeras početi raditi na sastavljanju vlade.

“Desni blok je odnio jasnu pobjedu predvođen Likudom. Hvala građanima Izraela na povjerenju. Počet ću raditi na formiranju desničarske vlade s našim prirodnim koalicijskim partnerima već večeras”, rekao je na Twitteru.

Nekoliko različitih izlaznih anketa

U međuvremenu je objavljeno još nekoliko izlaznih anketa, a sve one predviđaju tijesnu bitku dvojice suparnika. 

Tri medijske kuće su objavile svoje rezultate, a oni su ovakvi:

Channel 13: Gantz 36 - Netanyahu 36
Channel 12: Gantz 37 - Netanyahu 33
Channel 11: Gantz 37 - Netanyahu 36.

Sve se svodi na koalicije

Guardian piše da je, prema ovim rezultatima, jasno kako je razlika u glasovima mala, a dodaju i kako je, prema njihovom političkom analitičaru, vjerojatnije da će se sve svesti na to tko je u stanju oformiti koaliciju.

Javna televizija Kan javlja kako je vjerojatnije da će Netanyahu oformiti koaliciju i ostati na vlasti. Ipak, Guardian dodaje kako je pred Izraelom duga noć brojanja glasova nakon koje će se znati više.

Ako pogledamo sve ankete, prema njima je stranka Likud premijera Netanyahua dobila između 33 i 36 mjesta u parlamentu, a Gantzovi Plavo-bijeli 36 ili 37 mjesta.

Do sada nijedna stranka nije osvojila većinu u parlamentu

Izraelci su u utorak izašli na izbore na kojima bi Netanyahu mogao osvojiti rekordni peti mandat.

Birališta su otvorena u 7 sati ujutro i zatvorila su se u 22 sata po lokalnom vremenu.

Do sada nikad nijedna stranka nije na izborima osvojila većinu u parlamentu od 120 mjesta, što znači da će slijediti možda i tjedni pregovori o koaliciji.

Slijede li Izraelu tjedni pregovora?

Kanal 13 predviđa da bi u traženju koalicijskih partnera Netanyahu mogao skupiti 66 ruku, a Plavo-bijeli 54.

Televizija TV Kan daje premijeru 64 naspram 56 za Gantza, dok je Kanal 12 predvidio svakom po 60 ruku.

Takav izjednačen rezultat stavlja male političke strane u poziciju moći, čineći od marginalnih političara one koji će donijeti prevagu.

Analitičari ocjenjuju da možda slijede i tjedni pregovora o koaliciji.

Netanyahu bi mogao postati premijer s najdužim stažom

Ako pobijedi Netanyahu (69), on će ovo ljeto postati premijer s najdužim stažom u 71-ogodišnjoj povijesti ove zemlje.

Netanyahuova popularnost načeta je nizom korupcijskih afera koje se posljednjih godina vežu uz njegovo ime.

S druge strane, savez centrističkih stranaka Plavo-bijeli Bennyja Gantza, bivšeg načelnika izraelskog glavnog stožera, i popularnog zastupnika Yaira Lapida predstavlja se kao savez neokaljan korupcijskim aferama i s bogatim vojnim iskustvom. 

Međutim, za razliku od svojih 'najljućih' političkih protivnika, Netanyahu ima višedesetljetno političko iskustvo. Čak četrdesetak stranaka natjecalo se na izborima za izraelski parlament, a izborni prag je 3,25 posto.

Pročitajte više