Izložba "Donacija Koste Angelija Radovanija - portreti akademika"

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu otvorit će se 9. prosinca izložba "Donacija Koste Angelija Radovanija portreti akademika". L

Kosta Angeli Radovani (1916.-2002.) oporučno je darovao HAZU-u 12 portreta akademika (glava/poprsja) i 26 medalja nastalih od 1946. do 1999.

"Ta impresivna cjelina portreta na neki je način komplementarna rektorskom lancu istoga autora, na kojemu je sintetizirana i rekapitulirana galerija ključnih osobnosti nacionalne kulturne povijesti", napominje akademik Tonko Maroević u tekstu "Portreti Koste Angelija Radovanija", uz najavljenu izložbu.

Na svečanu otvorenju izložbe obitelji Angeli Radovani bit će uručena Zahvalnica HAZU-a.

Opus Koste Angelija Radovanija sastoji se od tema ženskog tijela, ljudskog bića, akta i portreta. Za života je izradio oko 400 portreta, gotovo isto toliko portretnih medalja, više od 800 malih figura i dvadesetak Dunja, skulptura s idejom ženskog tijela.

Objavio je za života mapu grafika i knjigu eseja "Kip bez grive", a u ostavštini je sačuvano više stotina neobjavljenih eseja i dnevničkih zapisa o umjetnosti, aktualnostima i stvaralaštvu.

Retrospektivne izložbe priredio je u Zagrebu 1973. i 1989.

Pročitajte više