IZLOŽBA FRANCISA BACONA U BEČKOM MUZEJU POVIJESTI UMJETNOSTI

Muzej povijesti umjetnosti u Beču posvećuje veliku izložbu slikaru Francisu Baconu, jednom od najvažnijih umjetnika 20. stoljeća. L

Izložba ostaje otvorena do 18. siječnja sljedeće godine, nosi naslov "Francis Bacon i tradicija slikarstva", a moći će se razgledati četrdesetak radova umjetnika podrijetlom iz Dublina.

Osim izvornih radova bit će izložena i djela Tiziana, Rembrandta i Picassa koja su Baconu (1909.-1992.) poslužila kao primjer i izvor nadahnuća.

Tako će prvi put biti prikazana veza Baconovih radova sa starim majstorima, sve do umjetnika 20. stoljeća.

Osim Baconovih platna velikog formata i djela iz povijesti umjetnosti, bit će izložen i materijal iz njegova londonskog ateljea. Skice, fotografije i izvatci iz dnevnika koje je Bacon koristio kao osnovu za rad omogućuju posjetiteljima uvid u svijet umjetnikovih misli.

Izložba je podijeljena na 16 tema i pitanja iz razgovora koje je umjetnički kritičar David Sylvester vodio s umjetnikom.

Među njima se nalazi serija Papinih portreta, zrcalo u Baconovim radovima, meso, triptih, kao i motivi koji se pojavljuju u njegovom djelu, poput kaveza.

Pročitajte više