izložba iz donacije ivana lovrenčića u kabinetu grafike hazu-a

Uz prvu godišnjicu smrti vodećeg hrvatskog slikara Ivana Lovrenčića (1917.2002.) večeras je u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) otvorena izložba, izbor crteža iz njegove donacije. L

Naime, Ivan Lovrenčić donirao je godine 1998. Kabinetu grafike HAZU-a oko 300 radova iz svog bogatog grafičkog i crtačkog opusa.

Budući da je prošla gotovo godina dana od umjetnikove smrti, ovom izložbom, kako je istaknuto na večerašnjem otvorenju, Kabinet grafike odaje svojevrsni hommage tom vrsnom umjetniku.

Kustosica izložbe Ružica Pepelko za izložbu je odabrala 80-ak crteža iz Lovrenčićeva četrdesetogodišnjeg stvaralačkog rada u razdoblju od 1956. do 1998.

Iz toga razdoblja predstavljen je odabir Lovrenčićevih antologijskih radova - od portreta u ugljenu iz 50-ih godina do najnovijih radova iz 90-ih godina, primjerice njegov ciklus "Iz Domovinskog rata 1992."

Priređivači izložbe posebno su stavili naglasak na Lovrenčićeve radove iz 50-ih godina koje odlikuju portreti žena u ugljenu, djela iz 60-ih godina crteži s motivima iz djetinjstva, sedamdesete godine obilježene su crtežima maškara i ciklusima "Smrt ptice" 1976., te "Jabuka i ugasla svijeća" 1978.

Jedna od najboljih poznavateljica Lovrenčićeva opusa povjesničarka umjetnosti Željka Čorak istaknula je na otvorenju izložbe da je "Lovrenčićev svemoćan crtež na granicama gdje se dodiruju mediji, slike, riječi i zvuka. Neiscrpan i jedinstven u ovoj zbirci Lovrenčić je ostavio svoj birani autoportret".

Napomenula je kako je Lovrenčić "u zadovoljavajućem dijelu spasio svoju umjetničku ostavštinu". Iako se njegov golemi opus nalazi po privatnim zbirkama, u slikarevu rodnom mjestu Sv. Križu Začretje postoji galerija koja mu je posvećena.

Istaknula je kako su ta galerija i Kabinet grafike HAZU-a dva mjesta gdje se nalazi veći dio Lovrenčićeve likovne ostavštine.

Podsjetila je i da u njegovu golemom likovnom opusu ima na tisuće crteža, slika i grafika, desetak grafičkih mapa, velik broj ilustriranih knjiga njemu drage poezije, ciklus fresaka, monumentalni kazališni zastor te stotinjak minijatura za nakit.

Pročitajte više