izložba u povodu 125. obljetnice crvenog križa

U povodu 125. obljetnice Međunarodnoga Crvenog križa večeras je u Klovićevim dvorima otvorena izložba o toj najpoznatijoj svjetskoj dobrotvornoj udruzi. L

Kako se ističe u katalogu izložbe, njezina je nakana pokazati da je Crveni križ neovisno o svim promjenama što su se događale na našem području, uvijek ostao vjeran temeljnim načelima u proteklih 125 godina svojega postojanja, a to znači pomoći bližnjem u nevolji neovisno o njegovoj nacionalnoj, vjerskoj i političkoj pripadnosti.

To je nagnalo Henrya Dunanta da 1859. u bitki kod Solferina pomogne ranjenicima na bojnom polju bez obzira na to kojoj su strani pripadali.

Izložba obuhvaća fotografije i dokumente iz kojih se jasno vidi humanost te volja i želja da se pomogne, a organizatori izložbe istaknuli su da je bilo nemoguće predočiti sav materijal koji svjedoči o radu Crvenog križa na našem području od osnutka do danas.

Izložba je podijeljena u 10 tema: među njima je osnutak prvih društava CK na hrvatskom tlu, zdravstvena djelatnost - briga za ranjene i bolesne, mladež, socijalne djelatnosti, deset godina djelovanja samostalnoga nacionalnog društva, filatelija u službi Crvenog križa i drugo.

Ostvarivši izložbu, počasni predsjednik Crvenog križa Jadranko Crnić naglasio je kako je izložba svojevrstan hod kroz povijest koja uz 125. obuhvaća i 50. obljetnicu dobrovoljnog davalaštva krvi i 10. obljetnicu nacionalnog društva - Hrvatskoga Crvenog križa.

Pročitajte više