Izložba u povodu 40. obljetnice Književne nagrade "Goran"

U godini obilježavanja četiri desetljeća utemeljenja Vjesnikove Književne nagrade "Goran" zagrebačka Knjižnica i čitaonica "Vladimir Nazor" priredila je izložbu knjiga i druge građe na kojoj će se predstaviti svi dosadašnji laureati te prestižne književne nagrade.

Izložbom pod naslovom "I njihov sjaj mi oči mije", što će biti otvorena u petak, knjižnica u zagrebačkoj Kustošiji obilježit će i 22. travnja - Dan hrvatske knjige te 23. travnja Međunarodni dan knjige.

U današnjem zajedničkom priopćenju "Vjesnika" i Knjižnice i čitaonice "Vladimir Nazor" navodi se da se tom izložbom Knjižnica "pridružuje dostojanstvenoj tradiciji Književne nagrade 'Goran' dugoj 40 godina - šetnjom kroz povijest Nagrade - od prvoga laureata Petra Šegedina (1965.) do posljednjega Renata Baretića (2004.)".

Književnu nagradu "Goran" utemeljio je Hrvatski politički dnevnik "Vjesnik" 1. siječnja 1965. a isprva je njezin naslov bio "Vjesnikova nagrada". Riječ je o nagradi koja se dodjeljuju za knjigu godine - najbolju knjigu proze ili poezije, esejistike ili memoaristike tiskane prethodne godine. Zato je Nagrada, navodi se, na neki način i svojevrsna antologija suvremene književnosti hrvatskoga (do 1990. i srpskoga) jezičnoga područja.

Jedan od osnivača Nagrade, akademik Vlatko Pavletić predložio je da ona nosi ime pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Svoj je prijedlog i obrazložio u intervjuu "Vjesniku" u ožujku 1990. rekavši da je I. G. Kovačić "ne samo autor genijalne 'Jame' nego i vrstan pisac iz generacije koja je hrvatskoj književnosti dala uistinu nekoliko velikih pisaca, te hrvatski rodoljub koji je izgubio život za svoj narod i njegovu slobodu i čast".

Osim toga, akademik Pavletić je tada istaknuo je je "I. G. Kovačić bio legenda hrvatske povijesti i književnosti, a ostao je tajna - ne zna se za njegov grob a ne može se ni znati što bi sve dao hrvatskoj kulturi i književnosti da je preživio i živio do našega vremena kao Ranko Marinković, rođen iste 1913. kao i Goran".

(Hina) pp/xipet yaz

Pročitajte više