Između 104 kandidata izabrano 10 sudaca zagrebačkog Općinskog suda

Državno sudbeno vijeće (DSV) imenovalo je danas između 104 kandidata 10 sudaca zagrebačkog Općinskog suda.

U prvom krugu glasovanja izabrani su Mirna Barović, Vanesa Brizić Bahun, Helena Frigo Bomeštar, Marijan Glavaš, Perica Norac-Kevo, Boška Pavičić, Nives Radišić, Silvija Sunčana Stubičar i Ksenija Šimić. U drugom krugu izabrana je Lidija Tomičić.

Članovi DSV-a primijetili su da je imenovan samo jedan sudac, a devet sutkinja ali i da je bilo malo muških kandidata, njih 24 od 104 kandidata.

Stajališta članova DSV-a o kandidatima, osim u tri slučaja, podudarala su se s mišljenjem sudačkog vijeća pri zagrebačkom Županijskom sudu koje je dalo prednost u imenovanju za 16 kandidata, savjetnicima s Općinskog suda i dijelu sudaca sa sudova u okolici Zagreba.

Suprotno mišljenju sudačkog vijeća imenovane su odvjetnica i savjetnica s više staža od kandidata za kojega je "navijalo" sudačko vijeće, te sutkinja iz Samobora s većim učinkom od sutkinje istog suda koju je podržalo sudačko vijeće.

Po mišljenju člana DSV-a Jakoba Miletića ni sudačka vijeća, a ni DSV pri izboru ne bi se smjeli ograničiti samo na zagrebački sudački kadar i savjetnike jer je, po njegovom mišljenju, bilo kvalitetnih kandidata i izvan sudstva iz reda odvjetnika i državnih odvjetnika.

Dio kvalitetnih kandidata koji ovoga puta nisu prošli imaju novu šansu jer su u međuvremenu raspisana dva oglas za još sedam sudačkih mjesta u zagrebačkom Općinskom sudu.

DSV je imenovao suce u još sedam općinskih sudova za koje nije bilo veliko zanimanje. Za ta se mjesta natjecao jedan ili najviše pet kandidata.

Za Općinski sud u Kninu ni jedan od troje kandidata nije dobio dovoljan broj glasova pa se oglas ponavlja.

Pročitajte više