Iznad Koprivnice eksplodirao kamen iz svemira, pogledajte snimku

Screenshot: YouTube

BROJNI građani Koprivnice jučer su rano ujutro, oko 5 sati, čuli glasan prasak koji je nalikovao na eksploziju. Prema informacijama lokalnog portala Drava.info, nekim građanima su se tresli i prozori.

Budući da ne znamo je li meteor u potpunosti izgorio ili su neki njegovi dijelovi stigli do površine Zemlje, ne možemo reći je li se radilo o većem meteoru ili meteoritu. Meteor je dio nebeskog tijela koji, padajući kroz atmosferu, ostavlja svijetleći trag, a meteoritom ga nazivamo ako dodirne tlo.

U Mađarskoj je tog jutra snimljena golema goruća kugla koja se kretala u smjeru Hrvatske.

Svjedočanstva stanovnika Koprivnice za Index je potvrdio astronom amater Ivan Gašparić, tajnik Astronomskog društva Koprivnica.

''Da, istina je da su mnogi građani čuli glasan prasak. Trag se vidio iznad Koprivnice'', rekao je Ivan Gašparić.

''Ne znamo gdje je prošao. Još čekamo dodatne informacije'', dodao je.

Kako možemo na tlu prepoznati meteorit

Pitali smo Ivana Gašparića kako možemo razlikovati meteorit od ostalog, okolnog kamenja.

''Željezne meteorite možemo prepoznati jer imaju magnetska svojstva. Meteorite koji u sebi imaju metala možemo pronaći detektorom metala ili koristeći magnet'', objasnio je Gašparić.

''Ostale, kamene meteorite, prepoznajemo po tome što imaju specifičnu tamnu boju koja upućuje na to da se talio pri ulasku u atmosferu; znači takvi meteoriti često imaju staklasti gornji sloj crne boje. Naravno, ni tada ne možemo biti sasvim sigurni, ali ako naiđemo na takav kamen postoji velika vjerojatnost da se radi o meteoritu. Tamni staklasti sloj znači da je bio na vrlo visokoj temperaturi'', dodao je.

Što je meteorit?

Meteorit je kruti grumen izvanzemaljskog materijala koji je ušao u Zemljinu atmosferu i pao na tlo te je zato mnogim istraživačima zanimljiv i vrijedan.

Često slijeću na našu planetu, ali je izuzetno teško odrediti točnu lokaciju pada meteorita jer on može biti vrlo malog promjera i mase.

Meteorite možemo podijeliti u tri osnovne skupine: kameni, kameno-željezni i željezni.

Kameni meteorit najčešći je oblik meteorita kojeg se može naći na Zemlji. 

Mađari snimili golemu vatrenu kuglu

Mada još nema službenih informacija o veličini meteorita, brojni stanovnici Mađarske snimili su veliku vatrenu kuglu koja se u 5 ujutro kretala iz te zemlje u smjeru zapada-jugozapada, što bi značilo da je vjerojatno eksplodirala negdje iznad našeg područja.

Pročitajte više