Iznenada umro cijenjeni profesor sa zagrebačkog Prava

Foto: Pravni fakultet

DEKAN zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić jutros je objavio tužnu vijest kako je jučer iznenada preminuo Marko Petrak, redoviti profesor Pravnog fakulteta u trajnom zvanju i predstojnik tamošnje Katedre za rimsko pravo.

Dekan Prava: Sudbina nam ga je prerano uzela

"Nastavnici i ostali zaposlenici te studenti Pravnog fakulteta zadržat će trajnu uspomenu na prof. dr. sc. Marka Petraka kao istaknutog nastavnika i svog dobrog kolegu", stoji između ostalog u objavi Pravnog fakulteta koju je podijelio dekan Koprić. 

Uz to je Koprić napisao: "Dragi Marko, duša nek ti nađe mir, a obitelj utjehu. Moja iskrena sućut obitelji, prijateljima, kolegama i znancima kolege i prijatelja kojeg nam je sudbina prerano uzela."

Cijenjeni profesor sa značajnom karijerom

Marko Petrak studirao je i diplomirao na pravnom studiju Pravnog fakulteta te na studiju filozofije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Završio je i dvije godine studija klasične filologije, s posebnim težištem na grčkom jeziku i književnosti. Magistrirao je građanskopravne znanosti te potom filozofiju na Sveučilištu u Zagrebu. Postdiplomski se usavršavao u medievistici.

Doktorirao je iz znanstvene grane rimsko pravo (2003.) na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Postdoktorsko se usavršavao u Centru za studije i istraživanja antičkih prava Sveučilišta u Paviji. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predaje Rimsko privatno pravo kao obvezni predmet, nekoliko izbornih pravnih predmeta, kao i Latinski jezik za pravnike. Bio je gostujući profesor na Sveučilištu u Dubrovniku. Autor je četiri knjige te stotinjak radova iz područja rimskog prava i drugih pravnih grana te oko sedamsto stručnih priloga.

Bio je prodekan Pravnog fakulteta i zamjenik predsjednika nacionalnog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Predstojnik Zavoda za pravnu povijest i rimsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bio je član znanstvenog vijeća Instituta za klasične jezike i književnost Latina et Graeca i nacionalni predstavnik pri Međunarodnoj asocijaciji za bizantske studije kao krovnoj svjetskoj udruzi. 

Bio je član uredništava više znanstvenih časopisa te glavni urednik Zbornika Pravnog fakulteta u Zagrebu, kao i recenzent.

Dobio je priznanje za knjigu od značaja za unapređenje pravne struke  zaklade dr. sc. Jadranko Crnić, posebno priznanje Hrvatskog kanonističkog društva za znanstveni doprinos na području kanonskog prava, godišnja nagrada mladim znanstvenicima i umjetnicima Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenika u Zagrebu.

Bio je oženjen i otac dvoje djece.

Pročitajte više