Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom

Foto: X

Zviždač poznat po tome što je identificirao inženjerske probleme u tvrtki koja je Boeingu isporučivala trupove putničkih aviona iznenada je preminuo u ponedjeljak, javlja CBS News. Kao uzrok smrti navodi se infekcija koja se brzo širila. 

Joshua Dean bio je inspektor kvalitete u tvrtki Spirit AeroSystems, koja je sudjelovala u proizvodnji trupova za Boeingov 737 Max. Dean je u listopadu 2022. izrazio zabrinutost zbog pogrešno izbušenih rupa na stražnjem dijelu aviona koje su neophodne za održavanje tlaka u kabini tijekom leta.

Deanovi odvjetnici potvrdili su njegovu smrt. Imao je 45 godina. "Naše misli i molitve su s Joshom i njegovom obitelji. Joshov odlazak je gubitak za zrakoplovnu zajednicu i javnost", naveli su odvjetnici Brian Knowles i Rob Turkewitz. 

Otpušten u travnju prošle godine

"Posjedovao je ogromnu hrabrost da se zauzme za ono što je smatrao istinitim i ispravnim te pokrenuo pitanja kvalitete i sigurnosti. Zrakoplovne kompanije trebale bi ohrabriti i poticati one koji iznesu tu zabrinutost. Inače, sigurnost i kvaliteta uistinu nisu glavni prioriteti ovih tvrtki", dodali su. 

Boeing je priznao problem s krivom izbušenim rupama u kolovozu 2023. naglasivši da će, iako to "nije neposredan sigurnosni problem", kompanija morati ponovo pregledati i popraviti sporne zrakoplove, odgađajući isporuke zrakoplovnim prijevoznicima. 

Objava je uzrokovala pad dionica Spirita za više od 10 posto sljedeći dan. Dean je radio u Spiritu od 2019., privremeno je otpušten tijekom pandemije i vratio se dok ga kompanija nije trajno otpustila u travnju 2023. 

Prije nekoliko tjedana umro bivši Boeingov menadžer za kvalitetu

Istrage koje su u tijeku sugeriraju da je Spirit, izvorno izdvojen iz Boeinga, nadgledao popravke na vratima mlažnjaka Alaska Airlinesa prije nego što se dogodio skandal s vratima koja su otpala usred leta.

Problemi s kontrolom kvalitete u Spiritu toliko su se pogoršali da je Boeing trenutno u pregovorima o ponovnom preuzimanju tvrtke kako bi mogao poboljšati svoj nadzor nad problematičnim dobavljačem.

Prije smrti Dean je za CBS News rekao da su mu se osvetili jer je izazvao zabrinutost zbog kvalitete. "Ovdje je neprijatelj kultura upravljanja kvalitetom Spirit AeroSystema i Boeing to zna", izjavio je Dean. U prosincu su dioničari Spirita podnijeli tužbu protiv tvrtke tvrdeći da tvrtka nije otkrila "ozbiljne i uporne" probleme s kvalitetom investitorima. 

Deanova smrt dolazi nekoliko tjedana nakon što je umro još jedan Boeingov zviždač, John Barnett, bivši menadžer za kvalitetu tvrtke. Mrtvozornik je utvrdio kako se u tom slučaju radilo o samoubojstvu. 
 

Pročitajte više