Izobrazba trenera za SAPARD

NAKON stjecanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, Hrvatskoj su otvoreni programi predpristupne pomoći. Za poljoprivredu i ruralni razvoj najznačajniji je SAPARD program, za koji je EU osigurala 25 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Ova sredstva namijenjena su sufinanciranju projekata pri čemu za investicijske projekte 50% sredstava mora osigurati sam investitor (iz vlastitih ili kreditnih sredstava), dok se preostalih 50% financira iz sredstava EU i državnog proračuna.

SAPARD plan za Republiku Hrvatsku usvojen je od strane Europske komisije na zasijedanju odbora u prosincu 2005.

Provedbeno tijelo, SAPARD Agencija trenutno je u procesu ustrojavanja, a uskoro se očekuje i početak njezina rada. Iskustva iz prošlog proširenja EU pokazju da su nove zemlje-članice u realizaciji sredstava iz SAPARD fonda kao najveći problem identificirale nedovoljnu spremnost potencijalnih korisnika za pravovremenu i odgovarajuću pripremu projekata i programa.

S ciljem bolje pripremljenosti potencijalnih korisnika SAPARD-a, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Hrvatska gospodarska komora organiziraju trodnevni seminar pod nazivom "Izobrazba trenera za SAPARD" koji će se održati u Zagrebu u razdoblju od 19. do 21. siječnja 2006.

Seminar će omogućiti budućim SAPARD trenerima/konzultantima bolji uvid u institucionalni i financijski sustav Europske Unije, te ih osposobiti da identificiraju i klasificiraju projektne mogućnosti koje se otvaraju poljoprivrednom sektoru kroz apliciranje za sredstva iz SAPARD fonda.

Oni će također steći znanje o tome kako identificirati i koristiti izvore tehničkih informacija potrebnih za pisanje projektinih prijedloga, kako pisati i strukturirati projektne prijedloge za SAPARD, kako ih prijavljivati na natječaje, te kako pregovarati i sklapati ugovore. Bit će riječi i o tome na koji način treba provoditi projekte i njihovu evaluaciju, te kako pripremati tražena financijska i tehnička izvješća.

Predavači na seminaru bit će slovenski konzultanti, stručnjaci u svim aspektima korištenja SAPARD programa koji imaju i značajno iskustvo u izvođenju programa izobrazbe. Očekuje se da će sudionici ovog seminara svoja znanja proširiti na daljnje potencijalne korisnike ili buduće trenere putem niza seminara koji će se organizirati u Županijskim komorama HGK tijekom veljače i ožujka 2006. godine.

Pročitajte više