Izrael bi mogao osloboditi Barghoutija

IZRAEL bi mogao osloboditi vođu palestinske pobune Marwana Barghoutija u sklopu sporazuma o razmjeni zatvorenika s libanonskim Hezbolahom, rekao je u ponedjeljak viši izraelski sigurnosni izvor.

Sporazum koji bi obuhvatio stotine zatvorenika, većinom Palestinaca, "u procesu je dogovaranja i postoji mogućnost da će uključivati i Barghoutija", rekao je izvor. "Sporazum bi mogao biti postignut skoro, no to još nije sigurno", dodao je.

Viši palestinski sigurnosni dužnosnik to je potvrdio, ističući da bi do razmjene zatvorenika moglo doći već za dva tjedna.

Izrael, uz njemačko posredovanje, pregovara s Hezbolahom o oslobađanju jednog izraelskog poslovnog čovjeka i predaji tijela trojice izraelskih vojnika za koje se vjeruje da su ubijeni kod libanonske granice prije tri godine. Traži i informacije o sudbini pilota Rona Arada, koji je oboren nad južnim Libanonom 1986. godine.

Hezbolah traži oslobađanje 15 Libanonaca, uključujući gerilske vođe šeika Abdela Karima Obeida i Mustafu Diranija, koje je Izrael uhitio 1989. zbog obaranja Arada. Traži i oslobađanje Palestinaca, Sirijaca i Jordanaca koje drži Izrael.

Barghoutiju, vođi Fataha sa Zapadne obale, u Izraelu se sudi za organizaciju ubojstva 26 Izraelaca u Intifadi koja je počela u rujnu 2000. godine.

Pročitajte više