Izrael gotovo tri desetljeća tajno oduzimao boravak Palestincima

IZRAELSKA država tajno je oduzela pravo boravka za 140 tisuća Palestinaca, uglavnom studenata, radnika i biznismena koji su odlazili u inozemstvo i nisu se vratili u naredne tri godine, objavio je danas Haaretz.

Do podataka su došli preko jedne organizacije za ljudska prava, a priča je izazvala mnoge reakcije, jer bi tajno izraelsko brisanje Palestinaca moglo drastično promijeniti demografsku sliku na Zapadnoj obali uoči priznanja palestinske države.

Haaretz prenosi da je takva politika bila na snazi još od Šestodnevnog rata 1967., kad je Izrael privremeno osvojio Zapadnu obalu i Gazu, sve do sporazuma iz Osla 1994. Palestinci koji su odlazili sa Zapadne obale preko Jordana morali su ostavljati osobnu kartu na graničnom prijelazu. Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat nazvao je čin brisanja ratnim zločinom.

"Na to ne bi trebalo gledati samo kao na ratni zločin na osnovu međunarodnog prava, on ima i humanitarnu dimenziju. Govorimo o ljudima koji su napustili Palestinu da studiraju ili rade privremeno, a nisu se mogli vratiti i nastaviti život u svojoj zemlji sa svojim obiteljima", zaključio je Erekat.

Pročitajte više