Izrael ide prema četvrtim izborima u dvije godine

Ilustracija: EPA

ČINI se da Izrael ide prema četvrtim izborima u dvije godine nakon što je ministar obrane Benny Gantz rekao da će njegova stranka podržati raspuštanje izraelskog parlamenta Knesseta.  

Očekuje se da će prijedlog, koji je inicirala oporba, proći prvo čitanje u srijedu, no trebat će još tri čitanja kako bi postao zakonska odluka. 

Gantz, koji bi se prema ranijem koalicijskom dogovoru trebao rotirati na mjestu premijera s Netanyahuom, rekao je u izjavi za televiziju da je trenutni premijer Benjamin Netanyahu odlučio "odvući Izrael u izbore tako što sprječava usvajanje proračuna".

Vladajuću koaliciju sklopljenu u svibnju usred krize izazvane širenjem covida-19 obilježava nejedinstvo, posebice između dvije konkurentske stranke, Gantzovog Plavo-bijelog saveza i Netanyahuovog Likuda.   

Kršenje aspekata koalicijskog sporazuma

Članovi koalicije se mjesecima spore oko usvajanja državnog proračuna.  

Koalicijski sporazum određuje da vlada mora usvojiti dvogodišnji proračun, dok Netanyahu traži da se usvoji samo za jednu godinu, a kao razlog navodi krizu zbog covida-19.  

Likud pak optužuje Plavo-bijeli savez za kršenje nekih drugih aspekata koalicijskog sporazuma.

Gantz, koji po sporazumu s Netanyahuom treba preuzeti dužnost premijera u studenom 2021., strahuje da dugogodišnji premijer iz Likuda želi iskoristiti neslaganja kako bi raspustio vladu prije no što Gantz dobije priliku preuzeti dužnost.   

Analitičari kažu da Netanyahu želi prijevremene izbore, ali ne još.

Pročitajte više