Izrael: Moguće da je novinarku Al Jazeere slučajno ubio izraelski vojnik

Foto: EPA

IZRAELSKA vojska je nakon istrage zaključila da postoji velika mogućnost da je palestinsku novinarku Al Jazeere, koja je poginula tijekom izvještavanja na okupiranoj Zapadnoj obali, slučajno ubio jedan od izraelskih vojnika.

Reporterka Shireen Abu Akleh radila je za Al Jazeeru kada je 11. svibnja upucana u gradu Jeninu. Medijska kuća Al Jazeera tada je u izjavi priopćila da je novinarku "Izrael hladnokrvno ubio".

"Postoji velika mogućnost da je novinarka Abu Akleh slučajno pogođena metkom kada su izraelski vojnici gađali osumnjičene koji su identificirani kao naoružani palestinski napadači", objavila je danas izraelska vojska, prenosi Sky News.

Palestinci okrivili Izrael za ubojstvo novinarke

Visoki dužnosnik rekao je da vojska neće pokrenuti kaznenu istragu o tome što se dogodilo te da vojnik koji je pogodio novinarku neće biti kažnjen. Također, neće biti kažnjen ni bilo tko drugi u zapovjednom lancu tog vojnika. Palestinci su Izrael okrivili za ubojstvo.

Izrael je prvo rekao da su novinarku Al Jazeere možda ustrijelili militanti, no kasnije je rekao da ju je vojnik možda slučajno pogodio tijekom pucnjave.  

Rezultati istrage pokazali su da su se trupe koje su provodile operacije u Jeninu našle pod teškom paljbom sa svih strana i da su uzvratile. Navedeno je da su pucali prema području gdje je stajala novinarka Abu Akleh. Bilo je to oko 200 metara od njihovog položaja, ali izraelska vojska je rekla da je vojnici nisu uspjeli identificirati kao novinarku. Također je rečeno da je moguće da su je pogodili palestinski naoružani napadači.

"Nijedan izraelski vojnik nije namjerno pucao u novinarku"

"Možemo reći sa stopostotnom sigurnošću da nijedan izraelski vojnik nije namjerno pucao prema novinarki", rekao je visoki vojni dužnosnik, prenosi Sky News.

Palestinski dužnosnici i obitelj palestinske novinarke rekli su kako vjeruju da je ubijena namjerno i odbacili su izraelske tvrdnje da su u blizini bili militanti.

"Svi dokazi, činjenice i istrage koje su provedene pokazali su da je Izrael počinitelj i da je ubio Shireen te treba snositi odgovornost za svoj zločin", rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Američko forenzičko vještačenje metka kojim je novinarka ubijena nije donijelo nikakve zaključke jer je metak bio previše oštećen.

Pročitajte više