Izrael neće dopustiti da Arafat bude pokopan u Jeruzalemu

IZRAEL je odlučan u svojoj nakani da spriječi da palestinski predsjednik Jaser Arafat, koji je prema francuskim liječnicima "klinički mrtav", bude pokopan u Jeruzalemu.

Palestinski čelnik (75), koji se od četvrtka nalazi u dubokoj komi, nije ostavio oporuku ali je u prošlosti više puta izražavao želju da bude pokopan na Platou džamija u Jeruzalemu.

Međutim više od bilo kojeg drugog arapskog čelnika, Arafat već više od pola stoljeća simbolizira borbu za stvaranjem palestinske države s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Očito svjestan velikog simboličkog značenja ulaska kovčega s Arafatovim tijelom u istočni Jeruzalem, izraelski premijer Ariel Sharon je jasno dao naslutiti da će se tome oštro usprotiviti.

"Sve dok sam ja na vlasti, a ja nemam namjeru odstupiti sa svog položaja, Arafat neće biti pokopan u Jeruzalemu", nedavno je izjavio Sharon.

U četvrtak je izraelska vlada ponovno potvrdila da će se protiviti tome da Arafat bude pokopan na Platou džamija u istočnom Jeruzalemu, gdje se nalazi džamija Al Aksa, treće sveto mjesto islama. Sharon je u četvrtak o mogućem mjestu Arafatova pokopa razgovarao s ministrom obrane Shaulom Mofazom, koji će biti zadužen za sigurnost pokopa, a ured izraelskog premijera bit će zadužen za diplomatsku aktivnost.

Izrael želi da Arafat bude pokopan u pojasu Gaze, smatraju politički i sigurnosni dužnosnici.

Arafatova obitelj ima grobnicu u Kan Junisu u pojasu Gaze, gdje je pokopana i Arafatova sestra, dodaju isti izvori.

Politički izvori smatraju da Arafat ne može biti pokopan na Zapadnoj obali, zbog nedovoljnog broja pripadnika snaga sigurnosti koji bi mogli osiguravati pogrebnu povorku.

Prema očekivanju, na Arafatov pogreb stići će visoka izaslanstva iz čitavog svijeta, a palestinske snage na Zapadnoj obali, za razliku od onih u pojasu Gaze, nemaju dovoljno opreme da zajamče potrebnu sigurnost.

Izraelski mediji u petak su objavili još dvije alternative za Arafatov pogreb: jedno od mogućih mjesta je Abu Dis, predgrađe Jeruzalema, a drugo Ramalah na Zapadnoj obali.

Izraelska vlada usvojila je odluku kako sve do službene objave Arafatove smrti neće davati službene izjave o Arafatu i njegovoj sudbini.



Pročitajte više