Izrael obilježio 60. godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom

Izrael je u ponedjeljak obilježio 60. godišnjicu pobjede saveznika nad nacističkom Njemačkom, a na službenim ceremonijama odane su počasti židovskim veteranima Drugog svjetskog rata i preživjelim žrtvama holokausta.

Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz, strani veleposlanici akreditirani u Izraelu i nekoliko stotina židovskih ratnih veterana koji su se borili u sklopu savezničkih snaga, sudjelovali su na ceremoniji u Memorijalnom centru holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.

Neki od židovskih veterana tijekom Drugog svjetskog rata borili su se u redovima sovjetske Crvene armije dok su drugi bili dio britanskih i američkih snaga.

Mofaz je u ime izraelske vlade položio vijenac u Yad Vashemu te uručio odlikovanja bivšim borcima i partizanima.

Oko tisuću bivših boraca Drugog svjetskog rata i izraelskih vojnika trebalo bi tijekom dana prodefilirati središnjim dijelom Jeruzalema, a zatim će nazočiti koncertu organiziranom u njihovu čast.

Izraelski premijer Ariel Sharon trebao bi u ponedjeljak navečer u Jeruzalemu predsjedati skupom na kojem će se okupiti oko 9.000 veterana Drugog svjetskog rata, preživjelih žrtava holokausta, izraelskih vojnika, studenata i predstavnika izraelske vlade.

(Hina) xnab ydv

Pročitajte više