Izrael objavio pomorsku blokadu Libanona

NEKOLIKO sati nakon što su izraelski borbeni zrakoplovi oštetili sve tri piste na bejrutskom aerodromu, Izrael je službeno objavio pomorsku blokadu Libanona.

Ta objava dolazi nakon što je jučer Izrael otpočeo sveobuhvatnu vojnu akciju na teritoriju Libanona  s ciljem da se oslobode dva izraelska vojnika zarobljena od strane "Hezbolaha", šijitskog gerilskog pokreta koji djeluje iz baza u Libanonu te čiji predstavnici sjede u libanonskoj vladi.

Izraelski zrakoplovi su noćas napali i "Hezbolahovu" TV-postaju. Ukupno je na teritoriju Libanona obavljeno 40 zračnih napada, u kojima je poginulo 27 osoba.

"Hezbollah" je na sve ovo odgovorio raketnim napadom na grad Naharya u sjevernom Izraelu, prilikom kojeg je ubijen jedan, a ranjeno nekoliko civila.

Bejrutski aerodrom, koji je zahvaljujući izraelskim bombama stavljen van funkcije je, prema riječima BBC-jevog dopisnika, simbol libanonskog nacionalnog ponosa i pomirenja, s obzirom da je bio obnovljen i stavljen u funkciju tek 1990. godine, nakon od više od desetljeća krvavog građanskog rata.

Današnji napad na Libanon se događa nekoliko mjeseci nakon 10. obljetnice operacije "Plodovi gnjeva", prilikom koje su izraelske zračne i pomorske snage, nastojeći uzvratiti na "Hezbollahove" napade, ubile više od 100 libanonskih civila.

D.A.

Pročitajte više