Izrael obnavlja politiku "ciljanih ubojstava"

DAN NAKON tek djelomično uspješnog summita palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i izraelskog premijera Ariela Sharona, Izrael je najavio obnovu politike ciljanih ubojstava palestinskih aktivista, koja je obustavljena potpisivanjem krhkog izraelskopalestinskog primirja 8. veljače u Šarm el Šeiku.

Ministar javne sigurnosti Gideon Ezra kazao je na vojnom radiju da su izraelske snage pokušale u utorak u Gazi uhititi aktivista Islamskog džihada ali da njihov pokušaj "nije donio željeni rezultat".

"Svaki način koji bi omogućio neutraliziranje te organizacije prikladan je i predviđen", dodao je Ezra.

Ariel Sharon obustavio je politiku ciljanih atentata nakon summita u Šarm el Šeiku, ali je na summitu u utorak prigovorio Mahmudu Abasu što nije uspio okončao aktivnosti radikalnih palestinskih organizacija.

"Palestinska samouprava ne radi ništa, dakle jedini način da se to okonča je pokretanje široke operacije ciljanih ubojstava i uhićenja agenata Islamskog džihada", objasnio je Ezra.

Izrael je u srijedu također zaprijetio zračnim udarima u pojasu Gaze ako palestinski aktivisti pokušaju u kolovozu omesti evakuaciju 21 židovskog naselja s tog teritorija, navodeći posebno opasnost po civilne žrtve.

"Izrael će djelovati s najvećom odlučnošću kako bi izbjegao terorističke napade i pucnjavu tijekom evakuacije", kazao je Eival Giladi, šef ekipe za koordinaciju i strategiju premijera Sharona.

Pročitajte više