Izrael odobrio sprej za nos koji sprječava prijenos koronavirusa

Foto: 123rf

IZRAEL i Novi Zeland izdali su privremeno odobrenje za prodaju spreja za nos s dušikovim oksidom (NONS) biotehnološke tvrtke SaNOtize Research and Development koji bi mogao pridonijeti sprječavanju prijenosa koronavirusa, objavila je danas ta tvrtka.

Proizvodnja spreja pod nazivom Enovid počela je u Izraelu u suradnji sa SaNOtizeovom partnerskom tvrtkom Nextar Chempharma Solutions Ltd i očekuje se da bi se proizvod ondje mogao naći u prodaji u ljeto.

Na Novom Zelandu SaNOtize je registrirao sprej za nos uz odobrenje novozelandske regulatorne agencije, Uprave za sigurnost lijekova i medicinskih proizvoda, što tvrtki omogućuje da proizvod odmah distribuira i prodaje bez recepta, objavila je tvrtka sa sjedištem u Vancouveru.

NONS bi korisnike trebao zaštititi od virusa koji u organizam ulaze kroz gornje dišne putove. 

No novozelandsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da još nije odobrilo proizvod za upotrebu kao antivirusni sprej za nos. 

Uništavanje virusa u gornjim dišnim putevima

Odobrenje na koje se poziva tvrtka ne zadovoljava klasični postupak podnošenja zahtjeva ili odobrenja, priopćilo je jučer ministarstvo zdravstva uz objašnjenje da će nastaviti daljnje pregovore s tvrtkom. 

Prošli su tjedan SaNOtize i britanska zaklada bolnice Ashford i St. Peter's iz Surreyja objavili rezultate kliničkih ispitivanja koji pokazuju da je NONS učinkovit antiviralni lijek koji bi mogao spriječiti prijenos covida-19, skratiti trajanje bolesti te ublažiti ozbiljnost simptoma kod već zaraženih pacijenata.

Chris Miller, vodeći znanstvenik u SaNOtizeu, rekao je da je njihova formula dušikovog oksida za upotrebu kod ljudi osmišljena tako da "uništi viruse u gornjim dišnim putovima, sprječavajući ih da se inkubiraju i prošire na pluća".

Pročitajte više