Izrael osudio granatiranja kod muzeja Holokausta, Rusiju ne spominju

Foto: EPA

IZRAEL je danas osudio granatiranje u blizini kijevskog spomenika Holokaustu u Babin Jaru, mjestu masakra Židova u Drugom svjetskom ratu u Ukrajini koji su izvršile njemačke okupacijske postrojbe i ukrajinske pomoćne snage.

Izraelski Svjetski centar sjećanja na Holokaust Yad Vashem izrazio je "oštru osudu" onoga što je opisao kao "smrtonosni ruski napad nedaleko od spomen-područja Holokausta (u Babin Jaru)", dok se u izjavama dužnosnika izraelske vlade o tom napadu ne spominje Rusija.

"Žalosni smo zbog gubitka života"

"Pozivamo na očuvanje i poštovanje svetosti mjesta", rekao je ministar vanjskih poslova Yair Lapid, također izrazivši "žalost zbog gubitka ljudskih života" nakon ruske invazije na Ukrajinu prošlog tjedna. Slično je formulirana i izjava izraelskog ministarstva za dijasporu.

Iako je osudio invaziju i izrazio solidarnost s Kijevom, Izrael je rekao da drži otvorene kanale komunikacije s Moskvom u nadi da će pomoći u ublažavanju krize. Izraelu su također važne veze s Rusijom zbog stanja u susjednoj Siriji, gdje Moskva ima veliki utjecaj.

Poginulo najmanje petero ljudi

U priopćenju Yada Vashema dodaje se: "Pozivamo međunarodnu zajednicu da poduzme usklađene mjere za zaštitu života civila kao i ovih povijesnih mjesta zbog njihove nezamjenjive vrijednosti za istraživanje, obrazovanje i obilježavanje Holokausta."

Spomen-područje Babin Jar nalazi se nedaleko od kijevskog televizijskog tornja koji su u utorak granatirale ruske snage pri čemu je poginulo najmanje petero ljudi.

Pročitajte više